KIERTOPALKINTO SAI PYSYVÄN KODIN

25.8.2019

OLS/Sininen varmisti voitollaan kiertopalkinnon jäämisen seuran haltuun.
Limingan joukkue, RoPS ja erotuomarikolmikko valmistautumassa välierään.
Sade kiusasi turnausviikonloppua.
Innokkaimmat kannattajat uhmasivat olosuhteita.

Tämä oli OLS:n päivä. OLS/Sininen voitti 50. Kaleva Cupin juhlaturnauksen mestaruuden ja OLS/Keltaista edustaneiden pelaajien kaulaan ripustetiin pronssiset mitalit. Mestaruus oli kolmas nykyisen kiertopalkinnon aikana, mikä tarkoittaa komean pokaalin jäämistä pysyvästi OLS:n palkintokaappiin.

Kiertopalkintoja on jaettu nyt kymmenen. OLS on vienyt niistä kuusi ja OTP neljä. Nykyiseen kiertopalkintoon kahdet kiinnitykset omistaneet Haukiputaan Pallo ja Tervarit-juniorit joutuvat aloittamaan urakkansa alusta.

Mitaliensa lisäksi OLS/Keltaisen Ilkka Koivukoski voitti kymmenellä maalilla turnauksen maalikuninkuuden. TP-47:n maaliahne hyökkääjä Jesse Alavahtola nostatti hiuksia ja ohitti Koivukosken hetkeksi. Tuleva maalitykki onnistui pronssiottelussa kahdesti ja nousi maalipörssin kärkeen yhdellä osumalla.

OLS/Sinisen pelaajat Sebastian Ukura ja Elias Lindroth palkittiin turnauksen hyökkääjänä ja puolustajana. Tähdistöjoukkueeseen mahtui edellä mainittujen lisäksi myös keltaisen puolustaja Otso-Pekka Parkkila.

Tämä oli todellakin OLS:n päivä.

Ensimmäistä kertaa turnauksessa mukana ollut ja heti mitaliotteluihin itsensä pelannut LiKi Pallokarhut jätettiin vielä ilman kunniamainintaa. Pallokarhut pelasi kenties turnauksen parhaan pelinsä välierissä häviten RoPS:lle 0-1. Pronssiottelussa joukkue ei mahtanut OLS/Keltaisen kolmelle maaliruiskulle - Koivukoskelle, Veikka Korkalalle ja Sampo Laitilalle - mitään.

Kovan onnen RoPS jäi tälläkin kertaa ilman mitaliottelun voittoa. Se on tähän mennessä pelannut 12 mitaliottelussa, joista se on 11:stä poistunut tappio niskassaan. RoPS voitti pronssiottelun vuonna 2015, mutta on muutoin ollut hopealla eli loppuottelun häviävänä osapuolena kahdeksasti ja neljäs eli pronssiottelun häviäjä kolmesti.

RoPS:n kunniaksi on sanottava, että seuran panostukset juniorityöhön näkyvät myös Kaleva Cupin mitalitilastossa. Esimerkiksi viimeisenä kuutena vuotena ropsilaiset ovat ollet mitalitaistoissa mukana neljästi. Tämän ja viime vuoden hopea osoittavat käyrän olevan ylös päin. RoPS:n vuoro tulee vielä.

Niistä joukkueista, joiden odotti piirisarjojen kevätkierroksen sarjataulukoiden perusteella menestyvän, Ajax sijoittui viidenneksi ja TP-47 seitsemänneksi. HauPa oli vasta 11:s lyötyään viimeisessä ottelussa FC Ylivieskan. LiKi Pallokarhujen lisäksi kuudenneksi sijoittunut Kajaanin Haka kuului positiivisiin yllätyksiin.

Juhlaturnauksen urakka saatiin päätökseen pääosin positiivisin tunnelmin. Viikonvaihteeseen osunut lähiaikojen sateisin jakso latisti jonkin verran tunnelmaa. Auringonpaisteessa vaikka viileässäkin sellaisessa on aina mukavampi katsoa pelejä kuin taivaan pudotellessa elämän eliksiiriä niskaan.

Vettä tuli perjantaina runsaasti. Lauantai oli poutapäivä ja välillä jopa aurinkokin näyttäytyi. Sunnuntaita vietettiin taasen pilvisessä säässä ja puolenpäivän jälkeen alkaneet sadekuurot piiskasivat Heinäpäätä. Loppuottelu ehdittiin pelata kuivana, mutta vettä tuli taivaalta taas palkintojenjaon aikana.

Vesisateen myötä ruohokentät muuttuivat mutalammikoiksi. Peleissä nähtiinkin vähemmän hienouksia ja enemmän taisteluasennetta. Arpojen ja pelipallojen pyöriminenkin oli arvaamatonta. Sen lisäksi, että arpa teki alkulohkoista täsmälleen piirisarjan kevätkierroksen kaltaiset, sijoitusvälierien lopputulokset takasivat, että useimmissa sijoitusotteluissa olivat vastakkain saman lohkon joukkueet.

Kaleva Cup viettää uusia juhlia ensi vuonna. Silloin turnaus täyttää 50 vuotta.

Kuvat: (C) 2019, Kari Väre