Kaleva-turnaus

49. POHJOIS-SUOMEN NAPPULAMESTARUUSTURNAUS

Kaleva-turnaus on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty jalkapalloturnaus. Pieni, mutta pippurinen ja perinteitä huokuva turnaus järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1970 eivätkä perinteet ole sen jälkeen katkenneet. Tämän vuotinen turnaus on järjestyksessään 49:s. Juhlavuotta vietetään 2019, jolloin  voittajajoukkue nostaa turnauksen päätteeksi ilmaan viidenkymmenennen kiertopalkinnon.

Kaleva-turnaus pelataan nykyisin 12-vuotiaiden poikien ja tyttöjen kilpailuina. Osanotto-oikeuden saa piirisarjojen kevätkierrosten perusteella ja perinteisesti on kutsuttu mukaan myös yksi joukkue Keski-Pohjanmaan piiristä sanomalehti Kalevan levikkialueelta (Ylivieska, Oulainen, Kalajoki).

Kaleva-turnaus on kokenut neljä merkittäväksi katsottavaa muutosta historiansa aikana. Se oli pitkään E11-vuotiaiden poikien Pohjois-Suomen Nappulamestaruusturnauksen apunimellä kulkenut kilpailu, johon saivat ilmoittautua entisten Oulun ja Lapin läänien seurat aluksi yhdellä joukkueella. Myöhemmin, kun seurat kiersivät yhden joukkueen sääntöä mitä moninaisimmilla tavoilla, sallittiin myös kakkosjoukkueiden ja nuoremman ikäluokan joukkueiden osallistuminen.

Suomen Palloliiton Kaikki Pelaa -ohjelman myötä pelaamistavassa tapahtui muutos vuonna 2005. Siihen vaikutti uudistuneiden sääntöjen lisäksi myös turnauksen suosion hiipuminen. Kaleva-turnauksesta tuli D12-poikien tapahtuma, joka toimi samalla piirisarjan loppuhuipentumana ja piirimestaruuden ratkaisseena turnauksena..

Piirisarjojen pelaamistapa uudistui joitakin vuosia myöhemmin, mikä lopetti lopputurnausstatuksen, mutta ei himmentänyt renesanssin kokeneen turnauksen suosiota - päin vastoin. Joskus kulisseissa on käynyt kovakin kuhina milloin paikoista turnauksessa, milloin palkinnoista tai pelaajien edustusoikeuksista.

Viimeisin, neljäs muutos tapahtui vuonna 2014. Silloin tytöt tulivat mukaan turnaukseen.

Tänäkin vuonna komeasta kiertopalkinnosta kamppailee kymmenen poikien ja kahdeksan tyttöjen joukkuetta suoraan piirin huipulta. Turnaus järjestetään Heinäpään urheilukeskuksessa Oulussa 14. - 16.9. Tytöt pelaavat kaksipäiväisen kilpailun perjantaista lauantaihin ja pojat lauantaista sunnuntaihin.

Kaleva-turnauksen järjestelyvastuussa ovat sanomalehti Kaleva, FC OPA ja Suomen Palloliiton Pohjois-Suomen piiri.

Yhteystiedot ovat info-paketin lopussa.

 

AIKA JA PAIKKA

Pojat
La 15.9. ja su 16.9.2018
Tytöt
Pe 14.9. ja la 15.9.2018
Heinäpään tekonurmi, Oulu

Sivun ala-osassa Heinäpään urheilukeskusken tapahtuma-alueen kartta.

Huom! Yleisön meno tekonurmelle on ehdottomasti kielletty.

 

JOUKKUEET JA OSALLISTUMISOIKEUS

 

Osallistumisoikeus poikien kilpailuun on Pohjois-Suomen piirin P12 -ikäluokan (06-syntyneet) Mestaruussarjan kevätkierroksen yhdeksällä parhaalla. Tyttöjen kilpailuun otetaan mukaan kaikki turnaukseen ilmoittautuneet T12 -ikäluokan (06-syntyneet) joukkueet.

Kumpaankin kilpailuun on lisäksi kutsuttu mukaan yksi joukkue sanomalehti Kalevan levikkialueeseen kuuluvasta Keski-Pohjanmaan piirin pohjoisosasta. FC Ylivieska osallistuu poikien kilpailuun. Tyttöjen kahdeksannen joukkueen tilanne on vielä auki. Jos kutsujoukkuetta ei tule, täydennys suoritetaan kutsumenettelyllä T11 -ikäluokasta.

Joukkueet jaetaan kevätkierrosten tulosten perusteella kahden joukkueen arvontakoreihin. Arvonta suoritetaan siten, että joukkueet ovat yhdessä korissa, josta ensimmäisenä arvottu sijoitetaan oman sijoituskorinsa mukaiseen paikkaan A-lohkossa ja toisena arvottu oman sijoituskorinsa mukaiseen paikkaan B-lohkossa. Samassa korissa olevat joukkueet eivät siis voi tulla arvotuksi samaan alkulohkoon.

Lohkot arvottiin Kalevan toimituksessa 4.9. Arvonnassa olivat läsnä piirin, järjestävän seuran ja sanomalehti Kalevan edustajat. Arvonnan suorittivat AC Oulun pelaaja Aapo Heikkilä ja Suomen Palloliiton Pohjois-Suomen piirin piirijohtaja Esa Saajanto.

Pojat
Kori 1: OLS, HauPa
Kori 2: RoPS, Ajax
Kori 3: KajHa, OTP
Kori 4: OLS 07, Tervarit-jun
Kori 5: Tervarit-jun 07, FC Ylivieska

Tytöt
Kori 1: ONS/Punainen, ONS/Musta
Kori 2: FC Wimma, Merilappi United
Kori 3: Ajax, HauPa
Kori 4: TP-47, OHF 07

 

Pojat

 
Lohko A 
A1 HauPa  
A2 RoPS  
A3 OTP  
A4 OLS/07  
A5 Tervarit-jun/07  
Lohko B 
B1 OLS  
B2 Ajax  
B3 KajHa  
B4 Tervarit-jun  
B5 FC Ylivieska  
   

Tytöt

  
Lohko A  
A1 ONS/Musta  
A2 FC Wimma  
A3 HauPa  
A4 TP-47  
Lohko B  
B1 ONS/Punainen  
B2 Merilappi United  
B3 Ajax-OsPa yj  
B4 OHF/07  

 

OTTELUOHJELMA JA EROTUOMARIASETTELU

Pe 14.9.2018Lohko A
Tekonurmi 1
(hallin puoli)
Lohko B
Tekonurmi 2
(tehtaan puoli)
klo 14:30Tytöt
ONS/Musta (A1) - TP-47 (A4)
Tytöt
FC Wimma (A2) - HauPa (A3)
klo 15:25Tytöt
ONS/Punainen (B1) - OHF/07 (B4)
Tytöt
Merilappi United (B2) - Ajax-OsPa yj (B3)
klo 16:20Tytöt
HauPa (A3) - ONS/Musta (A1)
Tytöt
TP-47 (A4) - FC Wimma (A2)
klo 17:15Tytöt
Ajax-OsPa yj (B3) - ONS/Punainen (B1)
Tytöt
OHF/07 (B4) - Merilappi United (B2)
klo 18:30AC Oulu - FC KTP Raatin stadionilla
La 15.9.2018Lohko A
Tekonurmi 1
(hallin puoli)
Lohko B
Tekonurmi 2
(tehtaan puoli)
klo 09:00Pojat
RoPS (A2) - OTP (A3)
Pojat
Ajax (B2) - KajHa (B3)
klo 09:55Tytöt
ONS/Musta (A1) - FC Wimma (A2)
Tytöt
HauPa (A3) - TP-47 (A4)
klo 10:50Tytöt
ONS/Punainen (B1) - Merilappi United (B2)
Tytöt
Ajax-OsPa yj (B3) - OHF/07 (B4)
klo 11:45Pojat
OLS/07 (A4) - RoPS (A2)
Pojat
Tervarit-jun (B4) - Ajax (B2)
klo 12:40Pojat
Tervarit-jun/07 (A5) - HauPa (A1)
Pojat
FC Ylivieska (B5) - OLS (B1)
klo 13:35Pojat
OTP (A3) - OLS/07 (A4)
Pojat
KajHa (B3) - Tervarit-jun (B4)
klo 14:30Tytöt, sijat 5-6
A3-B3
Tytöt, sijat 7-8
B4-A4
klo 15:25Tytöt, välierä 1
A1-B2
Tytöt, välierä 2
B1-A2
klo 16:20Pojat
OTP (A3) - HauPa (A1)
Pojat
KajHa (B3) - OLS (B1)
klo 17:15Tytöt, loppuottelu
V1-V2
Tytöt, pronssiottelu
H2-H1
klo 18:00Tyttöjen palkintojen jako tekonurmen vieressä nurmi 1:llä.
klo 18:10Pojat
RoPS (A2) - Tervarit-jun/07 (A5)
Pojat
Ajax (B2) - FC Ylivieska (B5)
klo 19:05Pojat
HauPa (A1) - OLS/07 (A4)
Pojat
OLS (B1) - Tervarit-jun (B4)
   
Su 16.9.2018Lohko A
Tekonurmi 1
(hallin puoli)
Lohko B
Tekonurmi 2
(tehtaan puoli)
klo 09:30Pojat
Tervarit-jun/07 (A5) - OTP (A3)
Pojat
FC Ylivieska (B5) - KajHa (B3)
klo 10:25Pojat
HauPa (A1) - RoPS (A2)
Pojat
OLS (B1) - Ajax (B2)
klo 11:20Pojat
OLS/07 (A4) - Tervarit-jun/07 (A5)
Pojat
Tervarit-jun (B4) - FC Ylivieska (B5)
   
 Sijoitusottelut
Tekonurmi 1
(hallin puoli)
Sijoitusottelut
Tekonurmi 2
(tehtaan puoli)
klo 13:00Pojat, välierä 1
A1-B2
Pojat, välierä 2
B1-A2
klo 14:00Pojat, sijat 5-6
A3-B3
 
Pojat, sijat 7-8
B4-A4
 
klo 15:00Pojat, pronssiottelu
H2-H1
Pojat, sijat 9-10
A5-B5
klo 16:00Pojat, loppuottelu
V1-V2
 
klo 17:00Poikien palkintojen jako 

 

KILPAILUSÄÄNNÖT

Poikien alkulohkoissa pelataan yksinkertainen sarja. Kaksi parasta joukkuetta kummastakin lohkosta etenee välieriin (A1-B2, B1-A2), joiden voittajat loppuotteluun ja häviäjät pronssiotteluun. Muut joukkueet pelaavat alemmat sijoitusottelut lohkopareittain otteluohjelman mukaisesti.

Tyttöjen alkulohkoissa pelataan yksinkertainen sarja. Kaksi parasta joukkuetta kummastakin lohkosta etenee välieriin (A1-B2, B1-A2), joiden voittajat loppuotteluun ja häviäjät pronssiotteluun. Muut joukkueet pelaavat alemmat sijoitusottelut lohkopareittain otteluohjelman mukaisesti.

Tasapisteissä sijoituksen määritellään seuraavasti:
- keskinäinen ottelu/keskinäisten otteluiden 1) pisteet 2) maaliero 3) tehdyt maalit
- keskinäinen ottelu/ottelut
- koko lohkon 1) maaliero 2) tehdyt maalit
- keskinäiset ottelut
- arpa

Peliaika 2 x 20 min, tauko n. 5 min. Sijoitusotteluissa varsinaisen peliajan ollessa tasan ottelu ratkaistaan rangaistuspotkukilpailulla, johon osallistuu 3 pelaajaa kummastakin joukkueesta. Jos tilanne on edelleen tasan, jatketaan rangaistuspotkukilpailua yhden laukaisijan pareissa aina ratkaisuun saakka. Rangaistuspotkukilpailuun voivat osallistua kaikki otteluun nimetyt pelaajat kuitenkin siten, että jokaisen on käytävä suorittamassa potku ennen kuin suorituksensa jo tehnyt voi suorittaa potkun toisen kerran. Loukkaantumistapauksissa erotuomari päättää pelaajan suorituskyvyn.

Ottelut pelataan 8 v 8 -järjestelmällä.

Pelaajamäärä on vapaa. Kilpailun järjestäjä kuitenkin suosittelee, että ottelukohtaisesti käytettäisiin korkeintaan 16 pelaajaa.

Vaihtojen määrä on vapaa. Edestakaiset vaihdot ovat sallittu. Vaihdot voi suorittaa ns. lennosta kuitenkin siten, että vaihtoon tuleva pelaava tulee ensin pois kentältä ja vaihdosta tuleva saa sen jälkeen mennä kentälle. Vaihtosääntöä rikkovaa joukkuetta tulee ensin puhutella ja sen jälkeen varoittaa jokaista pelaajaa keltaisella kortilla luvattomasta kentälle tulosta.

Pelaaja, joka poistetaan kentältä kahdella varoituksella, on pelikiellossa ko. ottelun loppuun ja on vapaa edustamaan joukkuettaan seuraavassa ottelussa.

Pelaaja, joka poistetaan kentältä suoralla punaisella, on pelikiellossa ko. ottelun loppuun ja joukkueen seuraavan ottelun. Jos kentältäpoistoon johtanut syy on törkeä, ottelun tuomari raportoi asiasta turnauksen jurylle, joka käsittelee asian ja tarvittaessa langettaa lisää pelikieltoa.

Muiden sääntöjen osalta noudatetaan liiton ja/tai piirin sääntöjä sekä piirin erillismääräystä.

 

MUUTA TÄRKEÄÄ HUOMIOITAVAA

Tekonurmen aitojen sisäpuolelle saa tulla ainoastaan pelaajat, tuomarit ja toimihenkilöt. Yleisön ja muiden kannustajien paikka on aitojen ulkopuolella katsomossa.

Joukkueet vastaavat itse majoituksesta ja ruokailusta. Lähistöllä sijaitsee mm. SuperPark Oulun tiloissa oleva ravintola Robson's ja Limingantullin Prismassa oleva PizzaPuffa, josta saa myös kotiruokaa.

Turnausalueella on kioski, josta saa mm. makkaraa, kahvia, pullaa, virvokkeita ja makeisia.

Urheilukaupan (Pakkahuoneenkatu 9 / urheilukauppa.eu) myyntipisteestä voi hankkia jalkapallo- ja futsal-aiheisia tuotteita syksyn erikoishintaan.

Pukuhuoneita ei voi tarjota jokaiselle joukkueelle omaksi edes oman ottelun ajaksi. Lauantaina alueella on piirin pelaajakehitystapahtuma sekä useita sarjaotteluita 4-kentällä, minkä vuoksi tuona päivänä pukuhuonetarjonta on niukka. Todennäköisesti saamme lauantaiksi vain kaksi pukuhuonetta. Perjantaina ja sunnuntaina on väljempää.

Vessat ja vesipisteet sijaitsevat huoltorakennuksessa ja jalkapallohallissa.

Turnausmaksu (pojat 200€, tytöt 150€) kattaa mm. erotuomaripalkkiot. FC OPA laskuttaa erillisellä laskulla osanottomaksut seuroilta.

Joukkueiden on toimitettava järjestäjälle ennen ensimmäistä ottelua kokoonpanoluettelo, josta näkyy selkeästi pelaajan nimi ja numero sekä poikkeukset, mikäli esim. kakkospaidoilla pelatessa on eri pelinumero. Tilastojen oikeellisuuksien vuoksi mahdolliset numeromuutokset on ilmoitettava viipymättä.

Heinäpään urheilukeskuksessa on pysäköintitilaa sekä Isonkadun päässä että jalkapallohallin pihassa, jonne käynti on Nuottasaarentien kautta. Linja-autot pyydetään pysäköimään jalkapallohallin pysäköintialueelle.

 

VASTALAUSEET JA JURY

Jäsen
puheenjohtaja
sihteeri
jäsen
Ilkka Marttila
Malla Rautava
Pekka Juntunen

Vastalauseet on tehtävä kirjallisesti jurylle tunnin kuluessa vastalausetta koskevan ottelun päättymisestä. Vastalausemaksu on 100€ ja se palautetaan, jos vastalause hyväksytään.

Olosuhteita koskevia vastalauseita ei käsitellä.

 

EROTUOMARIT

Turnauksen erotuomarit ovat Oulun Erotuomarikerhosta. Lähtökohtaisesti otteluissa on kolmikko (viime hetken poisjäännit voivat muuttaa tilannetta).

 

PELIPALLOT

Turnauksen ottelut pelataan Penalty Campo Digital -pelipalloilla, jonka aikuisten koossa on FIFA Match Standard hyväksyntä.

Otteluissa käytetään kolmen pallon järjestelmää, jossa yksi pallo on pelissä ja varapallot kummankin joukkueen maalin takana.

Pallojen pitämiseksi tallessa ja pelitapahtumien nopeuttamiseksi joukkueet ovat velvollisia asettamaan pallopojan/tytön joukkueestaan oman maalin taakse.

Pallopoika ei saa osallistua pelin ohjaamiseen tai äänenkäytöllään vaikuttaa muuten pelitapahtumiin. Pallopoikaa voidaan riketapauksissa käsitellä kuten vaihtopenkillä olevaa pelaajaa tai toimihenkilöä.

 

TULOSPALVELU JA MUU MEDIA

Tulokset päivitetään reaaliajassa erilliselle tulossivulle:pojat ja tytöt.

Sanomalehti Kaleva julkaisee kattavan ennakon, raportit ja tilastot turnausviikonlopun lehdissä.

 

PALKINNOT

Kiertopalkinto
Turnauksen voittajajoukkueelle luovutetaan vuodeksi haltuun sanomalehti Kalevan lahjoittama kiertopalkinto.

Kiertopalkinnon saa omaksi kolmella kiinnityksellä. Nykyiseen poikien kiertopalkintoon on kahdet kiinnitykset Haukiputaan Pallolla ja Tervarit-junioreilla. Yhdelläkään seuralla ei ole tyttöjen kiertopalkintoon kahta kiinnitystä.
Mitalit
Turnauksen kolme parasta joukkuetta palkitaan sanomalehti Kalevan lahjoittamin mitalein.
Henkilökohtaiset palkinnot

Pelipaikkojensa parhaat (maalivahti, puolustaja, keskikenttäpelaaja ja hyökkääjä) ja paras maalintekijä palkitaan pokaalilla. Poikien sarjassa jaetaan myös Hannu Wileniuksen muistopalkinto esimerkilliselle joukkuepelaajalle.

Kauden 2018 uutuutena jokaisesta joukkueesta palkitaan pokaalilla erikseen Fair Play -pelaaja. Valinnan suorittaa joukkueen valmentaja tai joukkueenjohtaja ja se ilmoitetaan kuuluttajalle ennen joukkueen viimeistä sijoitusottelua. Palkinto jaetaan mitaliotteluiden joukkueita lukuun ottamatta joukkueen viimeisen pelin jälkeen. Mitaliotteluiden joukkueiden Fair Play -pelaaja palkitaan palkintojen jaon yhteydessä.

Jos parhaan maalintekijän palkinto on menossa kahdelle tai useammalle pelaajalle, turnauksen jury voi tehdä erillispäätöksen palkinnon kohtalosta.

Henkilökohtaiset palkinnot ovat rajoitettu 06 syntyneille ja sitä nuoremmille. Jos joukkueessa pelaa pelaaja piirin yli-ikäisyysluvalla, hänet voidaan palkita vain parhaana maalintekijänä. Rajoitus ei koske Fair Play -pelaajan palkintoa, jonka voi antaa myös yli-ikäiselle, mikäli joukkue niin haluaa.

Tähdistökentällinen
Turnauksessa valitaan tähdistöjoukkue, jonka pelaajat palkitaan tavarapalkinnolla.
 

Juryn jäsenet toimivat palkintoraatilaisina ja Kalevan urheilutoimitus antaa taustatukea.

Palkintoja ovat jakamassa lauantaina
- Turnauksen suojelija, kansanedustaja Tytti Tuppurainen
- Myyntipäällikkö Juha Halmesmäki, Oulun Konttivuokraus Oy
- Jäsenpalvelusihteeri Malla Rautava, SPL Pohjois-Suomi

ja sunnuntaina
- Turnauksen suojelija, kansanedustaja Tytti Tuppurainen
- Myyntipäällikkö Juha Halmesmäki, Oulun Konttivuokraus Oy
- Jäsenpalvelusihteeri Malla Rautava, SPL Pohjois-Suomi
- AC Oulun pelaaja Lassi Nurmos

 

YHTEYSTIEDOT

Raine Pernu040 7226 566
raine.pernu(sähköpostimerkki)suomi24.fi
turnausjärjestelyt
muut ohjeet ja säännöt paitsi kilpailu
Mira Pyhälä040 1869 302
mira.pyhala(sähköpostimerkki)palloliitto.fi
otteluohjelma
joukkueiden hankinta
kilpailusäännöt