Kaleva-turnaus

Huom! Tässä olevat tiedot koskevat viime vuoden turnausta. Ensimmäiset päivitykset tehdään elokuun alussa.

 

48. POHJOIS-SUOMEN NAPPULAMESTARUUSTURNAUS

Kaleva-turnaus on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty jalkapalloturnaus. Pieni, mutta pippurinen ja perinteitä huokuva turnaus järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1970 eivätkä perinteet ole sen jälkeen katkenneet. Tämän vuotinen turnaus on järjestyksessään 48:s. Juhlavuotta vietetään 2019, jolloin  voittajajoukkue nostaa turnauksen päätteeksi ilmaan viidenkymmenennen kiertopalkinnon.

Kaleva-turnaus pelataan nykyisin 12-vuotiaiden poikien ja tyttöjen kilpailuina. Osanotto-oikeuden saa piirisarjojen kevätkierrosten perusteella ja perinteisesti on kutsuttu mukaan myös yksi joukkue Keski-Pohjanmaan piiristä sanomalehti Kalevan levikkialueelta (Ylivieska, Oulainen, Kalajoki).

Kaleva-turnaus on kokenut neljä merkittäväksi katsottavaa muutosta historiansa aikana. Se oli pitkään E11-vuotiaiden poikien Pohjois-Suomen Nappulamestaruusturnauksen apunimellä kulkenut kilpailu, johon saivat ilmoittautua entisten Oulun ja Lapin läänien seurat aluksi yhdellä joukkueella. Myöhemmin, kun seurat kiersivät yhden joukkueen sääntöä mitä moninaisimmilla tavoilla, sallittiin myös kakkosjoukkueiden ja nuoremman ikäluokan joukkueiden osallistuminen.

Suomen Palloliiton Kaikki Pelaa -ohjelman myötä pelaamistavassa tapahtui muujtos vuonna 2005. Siihen vaikutti uudistuneiden sääntöjen lisäksi myös turnauksen suosion hiipuminen. Kaleva-turnauksesta tuli D12-poikien tapahtuma, joka toimi samalla piirisarjan loppuhuipentumana.

Piirisarjojen pelaamistapa uudistui joitakin vuosia myöhemmin, mikä lopetti lopputurnausstatuksen, mutta ei himmentänyt renesanssin kokeneen turnauksen suosiota - päin vastoin. Joskus kulisseissa on käynyt kovakin kuhina milloin paikoista turnauksessa, milloin palkinnoista tai pelaajien edustusoikeuksista.

Viimeisin, neljäs muutos tapahtui kaksi vuotta sitten. Silloin tytöt tulivat mukaan turnaukseen.

Tänäkin vuonna komeasta kiertopalkinnosta kamppailee kymmenen D12-poikien ja kuusi D12-tyttöjen joukkuetta suoraan piirin huipulta. Tytöt vetävät turnauksen läpi lauantain aikana poikien pelatessa kaksipäiväisen kilpailun. Turnaus järjestetään Heinäpään urheilukeskuksessa Oulussa 16. - 17.9.

Kaleva-turnauksen järjestelyvastuussa ovat sanomalehti Kaleva, SPL Pohjois-Suomi ja FC OPA.

 

AIKA JA PAIKKA

Pojat
La 16.9. ja Su 17.9.2017
Tytöt
La 16.9.2017
Heinäpään tekonurmi, Oulu

Sivun ala-osassa Heinäpään urheilukeskusken tapahtuma-alueen kartta.

Huom! Yleisön meno tekonurmelle on ehdottomasti kielletty.

 

JOUKKUEET

 

Joukkueet, jotka ovat varmistaneet paikan ja vahvistaneet sen, ovat sijoituksen mukaisissa arvontakoreissa. Kahdessa ikäluokassa pelaavien joukkueiden paikka kilpailuun tulee ylemmän sarjan mukaisesti, jos ne eivät ole tavoitelleet kahta paikkaa turnaukseen.

Arvonta suoritetaan siten, että joukkueet ovat yhdessä arvontakorissa, josta ensimmäisenä arvottu sijoitetaan oman sijoituskorinsa mukaiseen paikkaan A-lohkossa ja toisena arvottu oman sijoituskorinsa mukaiseen paikkaan B-lohkossa.

Lohkot arvottiin Kalevan toimituksessa ti 28.8.

Pojat
Kori 1: OLS, HauPa
Kori 2: RoPS, Ajax
Kori 3: KajHa, OTP
Kori 4: OLS 07, Tervarit-jun
Kori 5: Tervarit-jun 07, (Keski-Pohjamaa tai täydennysjoukkue)

Tytöt
Kori 1:
Kori 2:
Kori 3:
Kori 4:

 

Pojat

 
Lohko A 
A1  
A2  
A3  
A4  
A5  
Lohko B 
B1  
B2  
B3  
B4  
B5  
   

Tytöt

  
Lohko A  
A1  
A2  
A3  
A4  
Lohko B  
B1  
B2  
B3  
B4  

 

OSALLISTUMISOIKEUS

Pojat
Osallistumisoikeus on yhdellä P13 -ikäluokan Mestaruussarjassa pelaavalla 05-syntyneiden joukkueella, yhdellä Keski-Pohjanmaan kutsujoukkueella ja turnaukseen ilmoittautuneiden Mestaruussarjan ulkopuolisten joukkueiden sekä Mestaruussarjassa pelaavien ilmoittautuneiden joukkueiden kevätkierroksen huonoiten sijoittuneen karsintojen voittajalla. Loput joukkueet ratkaistaan P12 Mestaruussarjan kevätkierroksen perusteella.

Arvonta suoritettiin siten, että joukkueet asetettiin sijoituksensa mukaisiin koreihin.

Lohkojako arvottiin siten, että joukkueet olivat yhdessä arvontakorissa, josta ensimmäisenä arvottu sijoitettiin oman sijoituskorinsa mukaiseen paikkaan A-lohkossa ja toisena arvottu oman sijoituskorinsa mukaiseen paikkaan B-lohkossa. Arvonnassa olivat läsnä piirin, järjestävän seuran ja sanomalehti Kalevan urheilutoimituksen edustajat.

Tytöt
Turnaukseen ilmoittautui yhtä monta joukkuetta kuin on paikkojakin.

Arvonta suoritettiin siten, että joukkueet asetettiin sijoituksensa mukaisiin koreihin.

Lohkojako arvottiin siten, että joukkueet olivat yhdessä arvontakorissa, josta ensimmäisenä arvottu sijoitettiin oman sijoituskorinsa mukaiseen paikkaan A-lohkossa ja toisena arvottu oman sijoituskorinsa mukaiseen paikkaan B-lohkossa. Arvonnassa olivat läsnä piirin, järjestävän seuran ja sanomalehti Kalevan urheilutoimituksen edustajat.

 

OTTELUOHJELMA JA EROTUOMARIT

La 16.9.2017Lohko A
Tekonurmi 1
(hallin puoli)
Lohko B
Tekonurmi 2
(tehtaan puoli)
klo 09:55Tytöt
HauPa (A3) - ONS/RSM2 (A1)
Tytöt
FC Ylivieska (B3) - ONS/RSM (B1)
klo 10:50OLS (A2) - FC Ylivieska (A3)Tervarit-j (B2) - KePS (B3)
klo 11:45Tytöt
OsPa (A2) - HauPa (A3)
Tytöt
FC Wimma (B2) - FC Ylivieska (B3)
klo 12:40TP-47 (A4) - OLS (A2)KajHa (B4) - Tervarit-j (B2)
klo 13:35RoPS (A5) - HauPa/Vihr (A1)Ajax (B5) - HauPa/Keltainen (B1)
klo 14:30FC Ylivieska (A3) - TP-47 (A4)KePS (B3) - KajHa (B4)
klo 15:25Tytöt
ONS/RSM2 (A1) - OsPa (A2)
Tytöt
ONS/RSM (B1) - FC Wimma (B2)
klo 16:20FC Ylivieska (A3) - HauPa/Vihreä (A1)
 
KePS (B3) - HauPa/Keltainen (B1)
klo 17:15Tytöt
Pronssi: B2 - A2
Tytöt
Sijat 5-6: A3 - B3
klo 18:10Tytöt
Finaali: A1 - B1
 
klo 19:00Tyttöjen palkintojenjako 
klo 19:05OLS (A2) - RoPS (A5)
 
Tervarit-j (B2) - Ajax (B5)
klo 20:00HauPa/Vihreä (A1) - TP-47 (A4)HauPa/Keltainen (B1) - KajHa (B4)
 
   
Su 17.9.2017Lohko A
Tekonurmi 1
(hallin puoli)
Lohko B
Tekonurmi 2
(tehtaan puoli)
klo 09:30RoPS (A5) - FC Ylivieska (A3)
 
Ajax (B5) - KePS (B3)
 
klo 10:25HauPa/Vihreä (A1) - OLS (A2)
 
HauPa/Keltainen (B1) - Tervarit-j (B2)
 
klo 11:20TP-47 (A4) - RoPS (A5)
 
KajHa (B4) - Ajax (B5)
 
   
 Sijoitusottelut
Tekonurmi 1
(hallin puoli)
Sijoitusottelut
Tekonurmi 2
(tehtaan puoli)
klo 13:00Välierä: A1 - B2
 
Välierä: B1 - A2
 
klo 14:00Sijat 5-6: A3 - B3
 
Sijat 7-8: B4 - A4
 
klo 15:00Pronssiottelu: A1/B2 - B1/A2
 
Sijat 9-10: A5 - B5
 
klo 16:00Loppuottelu: A1/B2 - B1/A2
 
 
   
klo 17:00Poikien palkintojen jako 

 

KILPAILUSÄÄNNÖT

Lohkoissa pelataan yksinkertainen sarja. Kaksi parasta välieriin, joiden voittajat loppuotteluun ja häviäjät pronssiotteluun. Muut joukkueet pelaavat alemmat sijoitusottelut lohkopareittain otteluohjelman mukaisesti.

Tyttöjen sarjassa alkulohkojen jälkeen voittajat pelaavat loppuottelussa, toiseksi sijoittuneet pronssiottelussa ja kolmanneksi sijoittuneet ottelussa sijoista 5-6.

Tasapisteissä sijoituksen määritellään seuraavasti:
- keskinäinen ottelu/keskinäisten otteluiden 1) pisteet 2) maaliero 3) tehdyt maalit
- keskinäinen ottelu/ottelut
- koko lohkon 1) maaliero 2) tehdyt maalit
- keskinäiset ottelut
- arpa

Peliaika 2x20 min. Sijoitusotteluissa varsinaisen peliajan ollessa tasan ottelu ratkaistaan rangaistuspotkukilpailulla, johon osallistuu 3 pelaajaa kummastakin joukkueesta. Jos tilanne on edelleen tasan, jatketaan rangaistuspotkukilpailua yhden laukaisijan pareissa aina ratkaisuun saakka. Rangaistuspotkukilpailuun voivat osallistua kaikki otteluun nimetyt pelaajat kuitenkin siten, että jokaisen on käytävä suorittamassa potku ennen kuin suorituksensa jo tehnyt voi suorittaa potkun toisen kerran. Loukkaantumistapauksissa erotuomari päättää pelaajan suorituskyvyn.
Ottelut pelataan 8 v 8 järjestelmällä. Pelaajamäärä on vapaa. Kilpailun järjestäjä kuitenkin suosittelee, että ottelukohtaisesti käytettäisiin korkeintaan 16 pelaajaa.

Vaihtojen määrä on vapaa. Edestakaiset vaihdot ovat sallittu. Vaihdot voi suorittaa ns. lennosta kuitenkin siten, että vaihtoon tuleva pelaava tulee ensin pois kentältä ja vaihdosta tuleva saa sen jälkeen mennä kentälle. Vaihtosääntöä rikkovaa joukkuetta tulee ensin puhutella ja sen jälkeen varoittaa jokaista pelaajaa keltaisella kortilla luvattomasta kentälle tulosta.

Pelaaja, joka ajetaan kentältä kahdella varoituksella, on pelikiellossa ko. ottelun loppuun ja on vapaa edustamaan joukkuettaan seuraavassa ottelussa.

Pelaaja, joka ajetaan kentältä suoralla punaisella, on pelikiellossa ko. ottelun loppuun ja joukkueen seuraavan ottelun. Jos ulosajoon johtanut syy on törkeä, ottelun tuomari raportoi asiasta turnauksen jurylle, joka käsittelee asian ja tarvittaessa langettaa lisää pelikieltoa.

Niiden seurojen, joilla on kaksi joukkuetta turnauksessa, tulee luetteloida pelaajansa 31.7. mennessä. Tämän jälkeen joukkuetta turnausta varten voi vaihtaa ilmoittamalla sähköpostitse pelaajaluetteloinnin muutoksesta ja maksamalla pelaajaluetteloinnin muutoksen kirjaamismaksun 30€. Turnauksen aikana ei voi vaihtaa joukkuetta.
Muiden sääntöjen osalta noudatetaan liiton ja/tai piirin sääntöjä sekä piirin erillismääräystä.

 

MUUTA TÄRKEÄÄ HUOMIOITAVAA

Tekonurmen aitojen sisäpuolelle saa tulla ainoastaan pelaajat, tuomarit ja toimihenkilöt. Yleisön ja muiden kannustajien paikka on aitojen ulkopuolella katsomossa.

Turnausjärjestäjällä ei ole majoitus- tai ruokailutarjousta.

Turnausalueella on kioski, josta saa mm. makkaraa, kahvia, pullaa, virvokkeita ja makeisia. Urheilukaupan (Pakkahuoneenkatu 9 / urheilukauppa.eu) myyntipisteestä voi hankkia jalkapallo- ja futsal-aiheisia tuotteita syksyn erikoishintaan.

Urheilukeskuksen pukuhuoneita ei voida tarjota jokaiselle joukkueelle. Turnausta varten varataan joitakin pukuhuoneita, joita voi käyttää varusteiden vaihtoon, pelipalaveriin ja suihkussa käyntiin, mutta turnauksen tai edes käynnissä olevan ottelun ajaksi pukuhuoneita ei voida antaa omaksi. Urheilukeskusksessa on myös muita tapahtumia, minkä vuoksi pukuhuoneiden määrä on rajallinen.

Vessat ja vesipisteet sijaitsevat huoltorakennuksessa ja jalkapallohallissa.

Turnausmaksu (pojat 192€, tytöt 113€) kattaa mm. erotuomaripalkkiot. FC OPA laskuttaa erillisellä laskulla osanottomaksut seuroilta.

Joukkueiden on toimitettava järjestäjälle ennen ensimmäistä ottelua kokoonpanoluettelo, josta näkyy selkeästi pelaajan nimi ja numero sekä poikkeukset, mikäli esim. kakkospaidoilla pelatessa on eri pelinumero. Tilastojen oikeellisuuksien vuoksi mahdolliset numeromuutokset on ilmoitettava viipymättä.

Heinäpään urheilukeskuksessa on pysäköintitilaa sekä Isonkadun päässä että jalkapallohallin pihassa, jonne käynti on Nuottasaarentien kautta.

 

VASTALAUSEET JA JURY

Jäsen
puheenjohtaja
sihteeri
jäsen
Riku Haataja
Pekka Juntunen
Kari Lindgren

Vastalauseet on tehtävä kirjallisesti jurylle tunnin kuluessa vastalausetta koskevan ottelun päättymisestä. Vastalausemaksu on 100€ ja se palautetaan, jos vastalause hyväksytään.

Olosuhteita koskevia vastalauseita ei käsitellä.

 

EROTUOMARIT

Turnauksen erotuomarit ovat Oulun Erotuomarikerhosta. Lähtökohtaisesti otteluissa on kolmikko (viime hetken poisjäännit voivat muuttaa tilannetta).

 

PELIPALLOT

Turnauksen ottelut pelataan Penalty Campo Digital -pelipalloilla.

Otteluissa käytetään kolmen pallon järjestelmää, jossa yksi pallo on pelissä ja varapallot kummankin joukkueen maalin takana.

Pallojen pitämiseksi tallessa ja pelitapahtumien nopeuttamiseksi joukkueet ovat velvollisia asettamaan pallopojan/tytön joukkueestaan oman maalin taakse.

Pallopoika ei saa osallistua pelin ohjaamiseen tai äänenkäytöllään vaikuttaa muuten pelitapahtumiin. Pallopoikaa voidaan riketapauksissa käsitellä kuten vaihtopenkillä olevaa pelaajaa tai toimihenkilöä.

 

TULOSPALVELU JA MUU MEDIA

Tulokset päivitetään reaaliajassa erilliselle tulossivulle:pojat ja tytöt.

Sanomalehti Kaleva julkaisee kattavan ennakon, raportit ja tilastot turnausviikonlopun lehdissä.

 

PALKINNOT

Kiertopalkinto
Turnauksen voittajajoukkueelle luovutetaan vuodeksi haltuun sanomalehti Kalevan lahjoittama kiertopalkinto.

Kiertopalkinnon saa omaksi kolmella kiinnityksellä.
Mitalit
Turnauksen kolme parasta joukkuetta palkitaan sanomalehti Kalevan lahjoittamin mitalein.
Henkilökohtaiset palkinnot

Pelipaikkojensa parhaat (maalivahti, puolustaja, keskikenttäpelaaja ja hyökkääjä) ja paras maalintekijä palkitaan pokaalilla. Poikien sarjassa jaetaan myös Hannu Wileniuksen muistopalkinto esimerkilliselle joukkuepelaajalle.

Parhaan maalintekijän titteliä ei jaeta useamman pelaajan kesken, vaan jos kahdella tai useammalla pelaajalla on sama määrä maaleja, parhaana maalintekijä palkitaan pelaaja, joka on ensimmäisenä tehnyt ensimmäisen maalinsa.

Henkilökohtaiset palkinnot ovat rajoitettu 05 syntyneille ja sitä nuoremmille. Jos joukkueessa pelaa pelaaja piirin yli-ikäisyysluvalla, hänet voidaan palkita vain parhaana maalintekijänä.

Tähdistökentällinen
Turnauksessa valitaan tähdistöjoukkue, jonka pelaajat palkitaan tavarapalkinnolla.
 

Juryn jäsenet toimivat palkintoraatilaisina ja Kalevan urheilutoimitus antaa taustatukea mahdollisuuksien mukaan.

Palkintoja ovat jakamassa lauantaina
- Sanomalehti Kalevan urheilutoimittaja Kai Nevala
- ONS:n Naisten Liigan pelaaja Iida Nurmos
- ONS:n Naisten Liigan pelaaja Iida Ruuskanen

ja sunnuntaina
- Kansanedustaja, turnauksen suojelija Tytti Tuppurainen
- AC Oulun pelaaja Samuli Leppälä
- OPS:n pelaaja Juhani Pennanen
- Sanomalehti Kalevan urheilutoimittaja Kai Nevala