MAAILMANKIRJAT MENIVÄT SEKAISIN

2.2.2014

Historiallinen ryhmä virallisesti muttei niin vakavasti (ainakaan kaikki).
Historiallinen ryhmä virallisesti muttei niin vakavasti (ainakaan kaikki).
Joonas Kauppinen kiittää Mikko Rantalaa hyvästä syötöstä.
Joonas Kauppinen kiittää Mikko Rantalaa hyvästä syötöstä.
Jarkko Sankala torjui voiton RetroStarsille.
Jarkko Sankala torjui voiton RetroStarsille.
Summeri on soinut ja riemu on rajaton.
Summeri on soinut ja riemu on rajaton.

FC Piuha - RetroStars 3-4 (2-2): Raportit, tilastot, kuvat.

Vajaata viikkoa vaille neljä vuotta ja kolme kuukautta sitten kokoontui kymmenen rohkeaa ja ennakkoluulotonta pioneeria - Pekka Juntunen, Matti Kangas, Lauri Kauppinen, Jarmo Korhonen, Kari Lindgren, Markku Pehkonen, Raine Pernu, Pertti Pohjola, Jukka Rantala ja Guillermo Tapia - Oulunsalon liikuntakeskukseen. Tuona marraskuisena syystalven päivänä RetroStars näki päivänvalon kohdatakseen Kiimingin Riennon futsalin Viitosen ottelussa.

RetroStars halusi kerätä jo muutaman elämän kilometrin kokeneen ja taivaltaneen urheiluhenkisen miehen pitämään hauskaa ja pelaamaan. Tavoitteet asetettiin kolmikantaisesti korkealle: yksi maali, saunailta ja Superpesikseen putoamisen välttäminen. Haluttiin olla ylpeästi Suomen vaatimattomimmin menestyvä (siis huonoin) futsal-joukkue.

Mukaan pääsemiseksi kriteerit olivat kovat: korkea ikä, matalat pelitaidot, kyvyttömyys ymmärtää annettuja pelitaktisia ohjeita, karvaiset jalat ynnä muita. Tosimielellä piti tulla pelaamaan muttei tosikkomaisesti.

Sittemmin on juostu monta askelta matoilla ja parketeilla. Punaista, sinistä, mustaa, sinivalkoista ja mustavalkoista paitaa on kantanut monta pelaajaa. On pelattu 35 sarja- ja yksi ystävyysottelu. On tehty 43 maalia ja päästetty 480 eli poistuttu kentältä 36 kertaa tappion raskas painolasti niskassa keskimäärin maalein 1-13.

Sitten tuli 2. päivä helmikuuta vuonna 2014. Tuli 37. ottelu ja tuli ensimmäinen VOITTO! Luit oikein, voitto! RetroStars kaatoi jännittävässä ja tiukassa kamppailussa arkkivihollisensa, oman El Clasicon vastustajan FC Piuhan maalein 4-3 (2-2).

Ollakseen tämän tyyppinen peli otteet olivat yllättävän riuskat. Rapatessa roiskui ja yksi työllistetyimpiä oli RetroStarsin huoltoporras, joka joutui juoksemaan uutta lunta jääpusseihin urakkatahtia.

Ylilyöntejä ei tullut, vaan ennemminkin pelin tiimellyksessä sattuneita yli-innokkuuden aiheuttaneita vahinkoja, mutta sekään ei poista faktaa, että yhdeltä jos toiselta paikkailtiin molemmin puolin ainakin polvea, jalkaa, naamaa ja niskaa. RetroStarsin otteluksi peli oli myös harvinaisen rikkonainen.

FC Piuha keräsi virhetilinsä täyteen ensimmäisellä puoliajalla ja Janne Yrjönheikki pääsikin pamauttamaan joukkueen historian ensimmäisen kymmenmetrisen maaliin. Korttejakin nousi neljä kappaletta. Piuha sai yhden punaisen ja kaksi keltaista, RetroStars yhden keltaisen.

Ottelu oli myös toisella tavalla harvinainen. "Oikeiden", nuorten pelimiesten muodostama kentällinen pelasi avauspuolikkaan alle tasonsa ja otteita sävyttivät lukuisat virheet. Silti suoritus riitti pitämään RetroStarsin tiukasti rinta rinnan FC Piuhan kanssa. Tähän astihan oman tason ylittäminenkään ei ole riittänyt onnistuneeseen suoritukseen.

Jännittävä ottelu olisi voinut kääntyä kumpaan suuntaan tahansa. Molemmilla joukkueilla oli tukku hyviä maalintekotilaisuuksia. Eri näkökantilta katsoen peli menee tässä tapauksessa tasan, RetroStarsilla hivenen enemmän mutta FC Piuhalla vähäisemmät huomattavasti vaarallisempia.

Vaikka Joonas Kauppinen oli iskussa ja oli rankkaria lukuunottamatta mukana kaikissa maaleissa, nousee RetroStarsin hahmoksi Jarkko Sankala. Hän oli suorastaan ilmiömäisessä torjuntavireessä ja voi ottaa oman piikkinsä jatkeeksi vähintään puolet saavutetusta historiallisesta pistesaldosta.

Mutta mitä sitten? Unelmat muuttuivat tavoitteiksi. Tavoitteet muuttuivat todeksi. Superpesikseen ei pudota, saunailta saadaan kunhan joku sen viitsii organisoida. Ollaanko enää edes Suomen huonoin? Maailmankirjat pitää parsia taas kokoon, takki täyttää uusilla tavoitteilla.

Kuvat: (C) 2014, Kari Väre

TILASTOT

Su 02.02.2014, Nallisport  
Nelonen  

FC Piuha - RetroStars

3-4 (2-2)

00:49 1-0 Toni Viitanen  
09:50 1-1 Sami Kauppinen (Joonas Kauppinen)  
15:18 2-1 Toni Viitanen (Jari Heikkilä)  
16:41 2-2 Janne Yrjönheikki (rp 10m)  
25:57 2-3 Joonas Kauppinen (Mikko Rantala)  
31:27 3-3 Antti Mattila (Kristian Ilkko)  
31:42 3-4 Joonas Kauppinen (Janne Yrjönheikki)  
Erotuomarit: Perttu Räisänen - Saku Kimpimäki  
RetroStars:  
HUHTA Tapani  
HUUSKO Hannu  
IINATTI Tuomo  
JUNTUNEN Pekka  
KAUPPINEN Joonas 2+1
KAUPPINEN Lauri  
KAUPPINEN Sami 1+0
OLLI Mikko  
PEKKALA Harri  
PERÄLÄ Toni  
RANTALA Mikko 0+1
SANKALA Jarkko (mv)  
SÄÄKSJÄRVI Sami  
YRJÖNHEIKKI Janne 1+1