U19-MAAJOUKKUE HAKEE EM-VIRETTÄ OULUSTA

8.8.2011

Suomen joukkue märissä viimeistelyharjoituksissa Heinäpäässä.
Suomen joukkue märissä viimeistelyharjoituksissa Heinäpäässä.

Suomen U19-maajoukkue (1.1.1993) kohtaa alkaneella viikolla kaksoismaaottelussa Ruotsin. Ottelupäivät ovat tiistai 9.8. ja torstai 11.8. Molemmat ottelut pelataan Oulussa.

U19-maajoukkueen valmentajan Kimmo Lipposen mukaan kaksoismaaottelu pelataan aika tiukassa raossa, mutta tässä on hyvätkin puolensa jatkoa ajatellen.

"Pelaajilla oli sarjapelejä vielä viikonloppuna ja liigassa pelaavilla seuraavat pelit taas jo perjantaina. Vaikka nyt on kansainväliset pelipäivät, niin vähän täytyy ajatella pelaajien kokonaisrasitustakin", Lipponen sanoo.

"Valmistaudumme kuitenkin koko ajan marraskuun EM-karsintoihin ja sikäli on hyväkin, että nyt tulee suunnilleen sama rytmi kuin karsinnoissakin, jos sunnuntaina on sarjapeli ja sitten taas pelit tiistaina ja torstaina tai perjantaina. Pelaajat saavat sitä tuntumaa jota tarvitaan."

Viikonlopun kierros saattaa tuoda Lipposen mukaan myös joitain muutoksia joukkueeseen ja lopullinen vahvuus nähdään vasta joukkueen kokoontuessa Oulussa maanantaina.

"Lähtökohtaisesti mukana on kuitenkin nyt runko sille joukkueelle, jolla EM-karsintoihin lähdemme. Pieniä kokeiluja vielä tehdään, mutta ei siinä mittakaavassa kuin edellisissä tapahtumissa."

Siinä missä pelaajakokeilut alkavat vähenemään, ei myöskään isoja pelillisiä kokeiluja tai uudistuksia ole enää Ruotsi-otteluissa luvassa.

"Samaa tässä ajetaan sisään, jota on tehty oikeastaan jo maaliskuusta saakka. Viimeksi Virossa kokeilimme vaihtoehtona myös hiukan toisenlaista ryhmitystä ja saatamme kokeilla nytkin. Lähinnä se koskee kuitenkin sitten toista eli torstain peliä. Nämä pelaajat eivät kuitenkaan ole taas vähän aikaan olleet yhdessä ja ainakin tiistain ottelussa haemme ihan sitä peruspelaamista."

Vastustaja Ruotsi on tuttu joukkue ja Lipposen mukaan painii varmasti hiukan samojen asioiden kanssa, sillä myös länsinaapurissa kausi on käynnissä.

"Liikaa tässä ei vastustajaa kuitenkaan ajatella, hyvä joukkue sieltä varmasti vastaan tulee. Ruotsia vastaan olemme pelanneet aina tasaisesti ja monesti kahdesta ottelusta toinen on voittanut toisen ja toinen toisen", Lipponen pohtii.

"Jos omalla tasollamme pelaamme, niin pystymme varmasti pärjäämään nytkin."

OJALA INNOLLA KOTIYLEISÖN ETEEN

Ruotsi-otteluiden pelaaminen Oulussa on Suomen joukkueen paikallisille pelaajille luonnollisesti erityistapaus. AC Oulua edustava Matias Ojala odottaakin edessä olevia otteluita innolla.

"Odotan, että tulisi paljon yleisöä paljon, meillä on hyvä stadion Raatissa. Odotan myös hyvätasoisia ja tiukkoja pelejä. Uskon, että Ruotsi kaatuu, on meillä sen verran kova joukkue. Itselle tämä on ainutkertainen tilaisuus pelata maaotteluja Oulussa", Ojala miettii.

"Meillä on paljon taitavia jätkiä. Monet ovat pelanneet liigaa tänä vuonna. Varmasti joukkue on myös aika yhtenäinen, mutta ennen kaikkea olemme hyviä pallon kanssa. Pystymme pitämään palloa ja pelaamaan hyvää futista."

Vastustajaan Ojala on tutustunut pintapuolisesti etukäteen.

"Pelaajalistan olen katsonut. Pelaajat ovat paljon eri joukkueista. Yksi on Juventuksesta, muut Ruotsista ja vain kaksi samasta joukkueesta. Tiedä sitten sujuuko yhteispeli."

Ojala painottaa valmentaja Lipposen tavoin, että päätähtäin on joka tapauksessa syksyn EM-karsinnoissa. Toki Ruotsi-ottelut ovat karsintoja ajatellen tärkeä valmistautumis- ja näyttötilaisuus.

"Minun täytyy nyt Ruotsi-otteluissa näyttää, että kuulun joukkueeseen. EM-karsintajoukkueeseen pääseminen on tavoite. Pitää näyttää, että ansaitsen paikan, vaikka olen kaksi vuotta nuorempi."

"Lohkomme on kova, mutta totta kai lähdemme tappelemaan jatkopaikasta. Aristelemaan ei lähdetä."