SUOMEN SARJAJÄRJESTELMÄT UUDISTUVAT

7.4.2010


Suomen Palloliiton liittohallitus on eilisessä kokouksessaan päättänyt mullistaa suomalaisen jalkapalloilun sarjajärjestelmät - jälleen kerran.

Tämä ja ensi kausi tullaan pelaamaan Veikkausliigassa ja muissa liiton sarjoissa entisenlaisena, mutta muutokset käynnistyvät kaudella 2011 ja uuden muotoisissa sarjoissa pelataan kaudella 2012 tai 2013. Muutosvasara iskee niin joukkue- ja ottelumääriin kuin sarjajärjestelmäänkin.

Veikkausliiga tulee olemaan jatkossa 12 joukkueen sarja, jossa pelataan 33 ottelua. Muutos toteutuu pudottamalla vuonna 2011 kolme joukkuetta suoraan Ykköseen.

Ykkönen kokee rajut muutokset. Edessä on supistuminen kymmenen joukkueen kolminkertaiseksi sarjaksi. Supistuksia tapahtuu jo tämän kauden jälkeen, kun vuonna 2011 sarjassa pelaa enää 12 joukkuetta.

Kakkonen säilyy kolmilohkoisena sarjana, mutta sen joukkuemäärä putoaa Ykkösen tavoin kymmeneen ja ottelutahti muuttuu kolminkertaiseksi. Portaittain tapahtuva muutos pudottaa tällä kaudella jokaisesta lohkosta kolme heikointa pois mutta myös kaksi heikointa 11. sijoittunutta.

Kakkosen lohkovoittaja ei nouse enää suoraan edes tällä kaudella. Edessä on lohkovoittajien karsintasarja, jonka voittaja ainoastaan lunastaa paikan Ykkösessä kaudeksi 2011. Kakkosen lohkoissa on tällä kaudella 14, ensi kaudella 12 ja kaudella 2013 kymmenen joukkuetta.

Kolmannen kierroksen kotietu määrätään edelliskauden sijoitusten perusteella. Otteluohjelmat ovat siis selvillä kauden alusta alkaen, mutta joka tapauksessa kolminkertaisuuden vuoksi kotiotteluiden määrä ei mene tasan.

FC OPA:ssa uudistus herättää ristiriitaisia tunteita. Seuran urheilutoimenjohtajan Raine Pernun mielestä uudistuksesta löytyy paljon hyvää ja paljon huonoa.

"Ajankohta mietityttää kaikkein eniten. Sarjan avauspotkuun on aikaa alle kuukausi ja sarjajärjestelmää päätettiin yhtäkkiä muuttaa."

Pernun mielestä huipulla pelaavien seurojen määrän supistaminen on ehdottoman tervetullutta, mutta hän katsoo painopisteiden olevan väärässä suunnassa.

"Uudistus tuo ison kynnyksen Ykkösen ja Kakkosen välille."

"Itse olisin lähtenyt muokkaamaan Kakkosta kahden lohkon sarjaksi. Etelässä päästään esimerkiksi matkakustannusten suhteen yhä turhan helpolla. Kaksilohkoinen Kakkonen olisi tuonut sarjaa lähemmäksi Ykköstä."

"Mutta tällainen toimenpide olisi vaatinut myös remonttia Kolmoseen", Pernu hoksauttaa lopuksi.