SARJAOHJELMA VALMISTUI

30.1.2010


Kakkosen C-lohkon sarjapalaveri pidettiin Kokkolassa tänään. Hotelli Kaarleen kokoontuneiden seurojen päämissio oli sopia tulevan kauden sarjaohjelmasta, mutta osallistujat pääsivät tutustumaan myös Operaatio Työhön Kutsuun ja saivat lyhyet briiffaukset niin Palloliiton uuteen huippujalkapallo-organisaatioon, toiminnanohjausjärjestelmään kuin kilpailusääntöjen muutoksiinkin.

Tavalliselle jalkapallokuluttajalle isoin muutos on uusi toiminnanohjausjärjestelmä, joka pitää sisällään myös uuden tulospalvelun. Sen myötä yhden vuoden siirtymäajalla paperipöytäkirjat siirtyvät historiaan ja online-pöytäkirjasta tulee ainoa virallinen dokumentti. Millainen englantilaisen yhtiön toimittama järjelmä on ja mitä se tulee tarjoamaan tulospalvelun suhteen, selviää, kun seurat pääsevät tutustumaan ohjelmistoon.

Kilpailusäännöt eivät ole radikaalisti muuttuneet. Merkittävin muutos koskee aikuispelaajien siirtymistä reservijoukkueen vahvistukseksi, mikä on tulevalla kaudella rajattu viiteen ottelua kohti. Pientä hienosäätöä on tullut myös pelaajien liikkumiseen edustus-, farmi- ja reservijoukkueiden välillä.

Rangaistussääntöihin on tullut tarkennus, jonka mukaan penkiltä katsomoon poistettu toimihenkilö saa automaattisesti yhden ottelun peli- ja toimitsijakiellon. Aikaisemmin toimihenkilöiden rangaistuksista päätettiin tapauskohtaisesti erikseen.

Sarjaohjelma on lupa julkistaa ensi viikon keskiviikkona klo 12. Viime hetken muutosten teko on mahdollista vielä tiistain aikana. FC OPA:n otteluohjelman teko oli aikaisempaa kivuttomampaa, vaikka haasteitakin riitti ja riittää koko ensi kesälle.

Kautta on lyhennetty kahdella viikolla, mikä yhdessä Suomen Cupin kierrosten päällepainamisen kanssa kavensi pelivaraa melko paljon. Ylempisarjalaisten kenttäasiat ja muu yhteistyö heittivät haasteen ohjelman tekoon Vaasassa, Kokkolassa, Pietarsaaressa ja Jyväskylässä.

Oulussa sen sijaan ongelmia on tavallista vähemmän, sillä OLS:n putoaminen laski Castrenin käyttötarvetta ja sarjaohjelmassa päällekkäisten viikonloppujenkin määrä oli vähäinen. FC OPA:n kotiottelut voidaankin yhtä poikkeusta lukuunottamatta pelata "normaaleissa" sääntöjen mukaisissa puitteissa lauantaisin klo 16 sekä arkisin ja sunnuntaisin klo 18:30.

Viime kauden kaltaisilta putkiltakin vältyttiin. Sarjaohjelmasta löytyy yksi kolmen ottelun kotiputki FC Santa Clausin pyydettyä isännöintivuorojen vaihtoa Rovaniemellä pelattavan junioriturnauksen vuoksi.

Toiveet lauantaipeleistä eivät menneet täysin läpi, sillä viikonloppuisin pelattavista otteluista FC OPA pelaa lauantaina yhdeksän ja sunnuntaina kymmenen. Loput kuusi jakaantuvat eri arkipäiville. Lauantaitoiveita torpedoi Vakioveikkaus, johon on saatava kohteita myös Kakkosesta.

Kahden viikonlopun käyttöä on rajoittanut liittohallituksen päätös, jonka mukaan A-maajoukkueen kotipelien ja nyt myös 25. syyskuuta pelattavan Suomen Cupin finaalin aikana ei pelata ns. huippujalkapallosarjoja miesten Kakkonen mukaan lukien.

Aiemmin mainitun ensi kesälle riittävien haasteiden aiheuttaja on Veikkausliigan TV-sopimus. Televisioitavat ottelut on jaettu neljään jaksoon, joista toinen lyödään lukkoon kesäkuun alussa, kolmas elokuun puolivälin ja neljäs syyskuun puolivälin jälkeen. Liigan TV-pelit saattavatkin siirtyä alkuperäisiltä päiviltään ja näin ollen aiheuttavat siirtopaineita alemmissakin sarjoissa: toisilla yleisötulojen, toisilla kilpailutoiminnan ja hankalimmassa tapauksessa - mm. Oulussa - kenttäasioiden vuoksi.

FC OPA:n otteluohjelma tulee näkyviin pienen uutisen kera ke 3. helmikuuta klo 12:01. Sen verran voitaneen kuitenkin paljastaa, että sarja alkaa ja päättyy vieraissa. FC OPA kohtaa SJK:n su 2. toukokuuta ja FC YPA:n la 2. lokakuuta.