TOTUUDEN KAKSI VERSIOTA

5.10.2009


Kyllä tekniikka on ihmeellistä. Siihen tulokseen tulee, kun katselee FC OPA:n nettisivujen kahta eri kävijälaskuria menneeltä syyskuulta. Sen verran erilaisia tuloksia laskurit saivat aikaiseksi, kun toinen takoi kaikki ennätykset uusiksi ja toinen teki hyvää tulosta, mutta ei kuitenkaan samanlaisia ruuhkalukuja mitannut kuin ensiksi mainittu.

Yhä elossa oleva vanha laskuri oli se, joka muotoili ennätykset uusiksi. Vanha laskuri rekisteröi pidempään kestäneitä istuntoja tapahtuneeksi syyskuussa peräti 4735 kappaletta. Lukema päihittää mennen tullen ja palatessa edellisen ennätyskuukauden toukokuun 2008, jolloin vastaavia istuntoja oli 3870.

Aikaisemmin hyvän päivän haamurajana on pidetty sataa istuntoa, jonka ympärillä luvut ovat pyörineet. Vilkkaina päivinä ne ovat kohonneet 100-150 väliin ja piikkipäivinä yli kahden sadan. Nyt uudeksi istuntoennätykseksi kirjaantui huima 574, joka rekisteröityi 4. päivä syyskuuta. Alle sadan istunnon rajan syyskuussa jäätiin vain kaksi kertaa ja kaksi sataa ylittyi peräti viidesti.

Yleensä vilkkainta on ollut pelipäivien ympärillä, joten uusi ennätys joutuu vähintäänkin outoon valoon. Ennätyspäivä on perjantai ja se edelsi sunnuntaina pelattua mielenkiinnotonta FCJ Blackbirdin kohtaamista. Yhä oudompia piirteitä vanhan laskurin syyskuun printti antaa, kun tutkii osumien ja sivukatseluiden tilastoja.

Osumat ja sivukatseluiden mittarit näyttivät istuntoja huomattavasti maltillisempia lukuja ja itse asiassa jäivät jopa jälkeen edellisestä ennätyskuukaudesta. Vanhassa laskurissa mittarina käytettiin juuri istuntoja sen vuoksi, että ne eivät rekisteröi esimerkiksi hakukoneiden tarkastuskäyntejä, jotka puolestaan osumissa näkyvät. Tilasto näyttäisikin kääntyneen syyskuussa päälaelleen.

Sporttisaitin uuden version oma laskuri panee pään pyörälle entisestään. FC OPA:n uusi sivusto avattiin vasta maaliskuussa, joten vertailupohjaa edelliseen syyskuuhun ei ole. Vanhan laskurin perusteella yleensä käyrä on alkanut kääntyä hiljalleen laskuun elokuusta syyskuuhun mennessä ja niin on uudenkin laskurin mukaan käynyt, mutta ei niin selvästi kuin aikaisemmin.

Uusi laskuri teki hyvän tuloksen syyskuun nettisurffailuista, mutta ennätykset jäivät rikkomatta ja vanhan laskurin tekemään piikkiin uusikaan ei yltänyt. Uuden laskurin mukaan syyskuussa oli 14497 (483/päivä) eri kävijää sekä 15193 (506/päivä) etusivun ja 28754 (958/päivä) kaikkien sivujen latausta.

Kävijämäärien osalta ennätys jäi keskiarvoa tarkastellessa kuuden päähän elokuun muodostamasta ykköstilasta. Kokonaismäärässä tämä tarkoittaa vain alle kahden sadan kävijän puuttumista uudesta ennätyksestä. Vilkkain päivä oli 13. syyskuuta, jolloin sivustolla oli 670 eri kävijää.

Etusivujen latauskerrat jäivät kolmanneksi touko- ja elokuiden jälkeen. Samanlainen tilasto toteutuu myös kaikkien sivujen latauskerroista. Etusivu ladattiin 14. syyskuuta 906 kertaa ja samana päivänä syntyi syyskuun kaikkien sivujen paras latausmäärä, 1880 kertaa.