NOLLA-NOLLAA HAKEMAAN?

29.7.2009


Eilisen jumbofinaalin voiton jälkeen MetroStars ei ehdi lepäilemään laakereillaan. Tänään ovat edessä kevyet harjoitukset ja huomenna bussi suuntaa Pudasjärvelle. MetroStars vierailee Suojalinnan nurmikentällä FC Kurenpoikien toimiessa isäntänä klo 19:00 alkavassa ottelussa.

Nelosen sarjataulukossa ennen tänä iltana pelattavaa ottelua FC Nets - Ajax Sarkkiranta ääripäät erottuvat toisistaan. Spartakilla sekä FC Tarmolla on selkeä johto ja putoamisviivan alapuolella Oulun Reipas on jäänyt jo neljän pisteen päähän edellä olevista.

Keskiryhmä on äärimmäisen tasainen ja mahtuu kolmen pisteen sisälle lukuunottamatta Ajaxia, jolla on etumatkaa saman verran mutta myös viiden pisteen kaula kurottavanaan toisena olevaan FC Tarmoon.

MetroStars kuuluu sijoituksellisesti sarjan häntäpäähän, mutta pisteiden valossa sen paikka on keskikastissa. Eilinen voitto kartutti tiliä kymmeneen, jolla ollaan hyvissä kyttäysasemissa jahtaamassa jopa neljäntenä olevan AS Moonin päänahkaa.

Pudasjärvi on ollut MetroStarsille ja aikanaan myös FC OPA:n edustusjoukkueelle vähintäänkin haastava paikka pelata. Kumpikaan joukkue ei ole siellä koskaan voittanut ja on moni muukin ryhmä joutunut aikojen saatossa saman asian toteamaan. Miksi näin on? Siitä riittää monia teorioita.

FC Kurenpojat ei ole päässyt vielä kunnolla kotikenttänsä taikavoimaa testaamaan, sillä yhdeksästä pelaamastaan ottelusta kuusi on ollut vieraissa ja vasta kolme kotona. Vahvan alkukauden jälkeen FCK:n käyrä on ollut laskeva ja viidestä viimeisestä se on hävinnyt neljä. MetroStarsilla on iskeä kuntopuntariin vastaukseksi kolmen ottelun tappioton putki.

Pelivireen vaaka näyttäisi olevan Ouluun päin kallellaan, mutta siltikin Pudasjärvelle kannattaa lähteä nöyrin mielin ja varovaisella asenteella. Varsinkin kun MetroStarsin pelaajatilanne taas vaihteeksi on melko haastava. Isoimmat ongelmat ovat hyökkäyksessä, josta kaksi piikkipaikan ykkösnyrkkiä Timo Heikkilä ja Joonas Vaattovaara ovat poissa vahvuudesta.

Myös keskuspuolustuksessa ja koko puolustuslinjassa riittää valmennuksella mietittävää. Kokoonpanoon alunperin avaukseen eilen merkityistä alakerran pelaajista Jesse Kuusela ja Niko Pieniniemi joutuivat luopumaan kokonaan minuuteista vammojen vuoksi. Kuuselalla on varvasvamma ja Pieniniemi kärsii puujalasta. Pudasjärvelle lähtö näiden pelaajien osalta selviää vasta illan harjoituksissa.

Näiden faktojen valossa MetroStarsille positiivinen tulos saattaisi olla jopa maaliton tasapeli. Valmentaja Markku Pehkonen mielii kuitenkin enemmän kuin yhtä pistettä, mutta osaa olla faktat huomioon ottaen myös varovaisen diplomaattinen.

"Jos pisteitä ei tule, kun olemme pisteputkessa, on se hyvien pelien jälkeen selvä pettymys. Tässä on mahdollista tehdä historiaa, jos haemme täyden pistepotin."

Pehkosen mielestä puolustuksen kysymysmerkit ratkaisevat lopulta käytettävän taktiikan. Mielellään hän ei kuitenkaan luopuisi tulosta tuoneesta pelijärjestelmästä.

"Ehkä alakerta lyödään tukkoon."

"Taustatekijät ja historia huomioon ottaen pistekin on Pudasjärveltä hyvä tulos", Pehkonen lopulta myönsi, mutta...

"Jos pelaajat haluavat voittaa, turha valmentajan on olla tasapeliin tyytyväinen."

Viime kaudella vastaava vierailu päättyi 1-0 kotivoittoon ja ainoa maali tuli helponlaisesti tuomitusta rangaistuspotkusta. Kevätkierroksen ottelussa MetroStars otti tämän kauden avausvoittonsa maalein 2-0. Voimasuhteiden vertailu on hankalaa, koska peli pelattiin kapealla ja kovalla Talvikkipuiston tekonurmella. Suojalinnan kenttä tarjoaakin tältä osalta huomattavasti paremmat olosuhteet.

Paikalla lienee myös tuttuun tapaan sankoittain faneja. Ennätysyleisöksi niistä ei vain ole, sillä harvoin kymmenet ja taas kymmenet tuhannet lentävät verenimijät katsojatilastoihin ovat kelvanneet...

AIKAISEMMAT KOHTAAMISET

25.05.2008NelonenMetroStars - FC Kurenpojat1-1 (0-1)
06.08.2008NelonenFC Kurenpojat - MetroStars1-0 (1-0)
18.04.2009HarjoitusMetroStars - FC Kurenpojat0-1 (0-1)
19.05.2009NelonenMetroStars - FC Kurenpojat2-0 (0-0)