Mamadou Konate ohittaa Turo Jänkälän ja tekee tilanteeksi 3-0.
Toni Kuusirati paikkasi reisivaivaista Janne Kauppilaa.
Brassipakki Leonardon paita on haluttua tavaraa.
Lyhyin syöksyin Ari Makowski.

FC Santa Claus - FC OPA 0-3 (0-0): Raportti, tilastot, kuvat, ottelu-pk.

FC OPA karkasi Kakkosen C-lohkossa seitsemän pisteen johtoon. Tilille karttui talletuksia kolme pisteen edestä, kun FC OPA kävi kaatamassa Rovaniemellä Susivoudin kentällä FC Santa Clausin maalein 3-0 (0-0).

FC Santa Claus pelasi täsmälleen kuin oli odotettukin: fyysisesti ja vastahyökkäyksiin satsaten. Lämpöiset olosuhteet suosivat lopulta ottelun loppuun panostanutta FC OPA:aa, kun kotijoukkueesta alkoi virta loppu akuista.

Susivoudin kenttäkin oli odotetun huono, mutta sen laadun vaihteluaste oli yllätys. FC OPA pääsi toisella puoliajalla hyökkäämään huomattavasti parempikuntoisella puoliskolla ja puolusti monttuisempaa sektoria. Se seikka edesauttoi loppuratkaisujen syntyä juuri opalaisille edullisesti.

Susivoudille saapunut Santan kesän ennätysyleisö sai todistaa tuttujen naamojen onnistumista maalinteossa. Janne Mahlakaarto kiilasi maalipörssin jaetulle kakkossijalle tekemällä kaksi maalia, joista ensimmäinen oli Kauhajoen cup-ottelun toisinto niin tekotavaltaan kuin tilastomerkinnöiltäänkin. Mahlakaarron kulmapotku meni puolustajan päästä sisään, mutta jostain syystä maalia ei merkitty omaksi maaliksi.

Mahlakaarto sai toiseen maaliinsa apuja FC Santa Clausin puolustukselta. Mamadou Konate reagoi nopeasti huonoon palautukseen ja prässäsi vahvasti. Polvivaivaisena pelannut rovaniemeläismaalivahti Turo Jänkälä purki suoraan Mahlakaarron jalkaan eikä tämä 84 liigapelin kokemuksella erehtynyt.

Viimeisen maalin viimeisteli Konate itse. Hän sai Ari Makowskilta täydellisen syötön linjan taakse, minkä jälkeen Konate teki valelaukauksen ja kiersi sitä peittämään lähteneen topparin. Jäljelle jäi enää komea, kierteinen veto vasemmalla takaylänurkkaan.

FC Santa Clausillakin oli omat paikkansa. Pahin niistä oli ensimmäisen puoliajan puolivälissä, kun kotijoukkueen pelaaja pääsi laukomaan kohti ylänurkkaa. Jani Luukkonen oli terävänä ja nappasi komean gamesaverin, joka kelpaisi Eurogoalsin tähtihetkiin milloin hyvänsä. Palkkiona siitä oli vielä törmäys tolppaan ja huollon hellää hoivaa, mutta onneksi Luukkonen pystyi peliä jatkamaan Buranan voimin. Maali tästä tilanteesta ja FC OPA:lla olisi voinut olla vaikea peli edessään.

Ottelun kulminaatiopisteeksi muodostui valmennuksen hereilläolo ja taktinen oivallus. Vierasaitiosta havaittiin Santa Clausin väsähtävän, jolloin oli aika vaihtaa molemmat laiturit tuoreisiin jalkoihin ja täysin erityyppisiin pelaajiin. Fyysistä raatamistyötä tehneet Joonas Sohlo ja Janne Yrjönheikki saivat väistyä nopeiden sekä taitavien Makowskin ja Mikko Ollikaisen tieltä. Jo neljän minuutin kuluttua tästä vaihdosta verkko soi ensimmäisen kerran.

FC OPA:n voiton arvoa nostaa sekin, että rautaa oli poissa peräti neljän pelaajan edestä. Totutusta avauskokoonpanosta puuttuivat Titi Essomba, Vesa Järvitalo, Janne Kauppila ja Olli Laukkanen. Heidän tilallaan Toni Kuusirati, Ville Lindgren ja Yrjönheikki selviytyivät isommitta ongelmitta, vaikka pelituntuman puute olikin osalla huutava.

"Lähtökohdat huomioiden oikein hyvä peli", vahvisti FC OPA:n luotsi Jyrki Kylmälä.

"Aika paljon oli näköä ja kokoa pois."

"FC Santa Claus pelasi fyysistä peliä ja kenttä suosi sitä pelitapaa. Me pelasimme vähän turhan paljon palloa eteen. Pikku hiljaa kenttä tuli tutuksi ja homma lähti pyörimään", Kylmälä kiteytti pelitapahtumat.

Kiireisen puolitoistaviikkoisen jälkeen FC OPA ottaa etäisyyttä jalkapalloon ja huilaa pitkän viikonlopun verran. Ensi viikon maanantaina alkaa valmistautuminen kauden tärkeimpään jaksoon. Sen aikana vastaan asettuu vieraskentillä kolme kärkipään seuraa. FC OPA:lle juoksevat järjestyksessään vastaan VIFK, SJK ja OPS.

Kuvat: (C) 2009, Kari Väre