HOONO SOOME KAIKUU TOIMISTOSSA

23.6.2009

Ollo, Marjo Käyrä, Mamadou Konate ja Leonardo opiskelevat suomen kielen saloja.
Ollo, Marjo Käyrä, Mamadou Konate ja Leonardo opiskelevat suomen kielen saloja.

Kaikuu, mutta ei kaiu enää syksyllä. Ei, mikäli asiasta saa päättää luokanopettaja Marjo Käyrä.

FC OPA:n merentakaiset vahvistukset brassi Leonardo ja norsunluurannikkolainen Mamadou Konate kokoontuvat seuran toimistolle pariksi tunniksi kerrallaan 1-3 kertaa viikossa opiskelemaan suomen kieltä. Paikalla on nähty pariin otteeseen myös Kuopiossa pelaava Ollo.

Kielikylpyä antaa Kiviniemen koulusta Kaukovainion koululle syksyllä liikuntaluokan vetäjäksi siirtyvä Marjo Käyrä, jolla on siteet FC OPA:aan Olli Laukkasen avopuolisona. Käyrä tekee opetustyötään vapaaehtoisena.

Kielen opiskelu lähti kaksikon omasta aloitteesta, mikä antaa uskoa, että he aikovat luoda jalkapallouraa Suomessa pitempäänkin. Oma-aloitteesuus näkyy myös opiskeluinnossa.

"He ovat erittäin motivoituneita oppimaan suomen kieltä", Käyrä kehuu.

Opetus on lähtenyt liikkeelle perinteisen kielenopetuksen metodein yksinkertaisista fraaseista, kuten itsensä esittelystä, tervehtimisestä sekä kohteliaisuussanoista kiitos ja ole hyvä.

"Olemme käyneet läpi perussanastoa läpi, että he selviäisivät käytännön asioista ja osaavat asioida vaikka kaupassa tai ravintolassa", Käyrä valaisee yhteisiä tavoitteita.

Suomen kieli on tunnetusti vaikea opiskeltava ulkomaalaisille. Pitkät sanat, tuplakonsonantit, skandinaaviset merkit ja sijapäättein taipuva sanasto on tiukka testi lingvistisille lahjakkuuksillekin.

"Luulen, että suomen kielen lausuminen ja sanojen taivutus on vaikeinta. Ei sillä niin väliä, kunhan tulee ymmärretyksi", Käyrä toteaa.

"Toistoa toiston perään. Sillä sitä oppii."