TYÖTÄ TEKEVÄ MAAN PERII

9.6.2009

Jussi Jarva komensi alakertaa.
Jussi Jarva komensi alakertaa.
Joonas Vaattovaara sai maalihanat auki.
Joonas Vaattovaara sai maalihanat auki.
Voittomaalin tekijä syleilyssä.
Voittomaalin tekijä syleilyssä.
Matti Haapala oli pakin tontilla mainiolla pelipäällä.
Matti Haapala oli pakin tontilla mainiolla pelipäällä.

Ajax Sarkkiranta - MetroStars 0-2 (0-1): Raportti, tilastot, kuvat.

MetroStars kiipesi tänään ensimmäisen porrasaskelman pois päin synkkyyden alhosta. Joukkue yllätti sarjakakkosen Ajax Sarkkirannan sen omalla kotikentällään ja otti kauden toisen voittonsa - sopivasti samoin lukemin kuin ensimmäisenkin - maalein 2-0 (1-0).

MetroStars harjoitteli tovin puolustuspelin perusaakkosia maanantaina ja sieltä löytyikin tarvittavia eväitä tämän päivän peliin. Ajaxilla toki oli maalipaikkansa ja mm. peräti 11 kulmapotkua, mutta MetroStarsin puolustus höystettynä Jussi Sepän hyvillä torjunnoilla kesti loppuun asti. Alakerta pelasi tiiviisti, fiksusti, virheettömästi ja ennen kaikkea taisteli loppuun asti.

Taistelutahto oli myös yksi ratkaiseva tekijä Ajaxin kaadossa. Vieraiden pelaajat puhkuivat taisteluhalua ja peli-intoa. Hätäisimpiä sai jo köyttää matalaan vaihtoaitioon kiinni, jotta eivät karkaisi ennen aikojaan pelikentille.

Hyökkääjä Timo Heikkilä myös totesi pelin tauottua vallan osuvasti, että kun tekee töitä 90 minuuttia, tulos on tämä. Aikaisemmin työnteko tai siihen tarvittava polttoaine on loppunut kesken ja se näkyy tylysti lukuna kuusi tappiosarakkeessa. Nyt koko porukka raatoi paita märkänä loppuvihellykseen saakka ja pelaajat saivat äänekkäästi juhlia palkaksi saamaansa kolmea pistettä.

Tahto, työnteko, maltti, taistelu, loppuun asti pelaaminen yksinkertaisesti ja virheiden välttäminen. Siinä ovat tämän kolmen pisteen kulmakivet ja niistä muodostuvat myös loppukauden menestymisen eli putoamisen välttämisen rakennusaineet.

Lisäilonaiheita toi Joonas Vaattovaaran onnistuminen kahdesti maalinteossa. Koko kauden tukossa olleet hanat aukenivat kerralla ja oikealla hetkellä, vaikka pelipaikka kärjen alapuolella ns. kymppipaikalla olikin vähemmän tuttu. MetroStarshan palasi muutaman ottelun jälkeen 4-2-3-1 järjestelmään, jolla mm. Ajax kaatui kahdesti viime kaudella. Veto oli tältä erää erittäin onnistunut.

MetroStarsin koko joukkue ansaitsisi kehuja, mutta Sepän ja Vaattovaaran lisäksi kannattaa jalustalle nostaa toppari Jussi Jarva. Hän oli koko puolustuslinjan todellinen johtohahmo. Alakerrassa myös Matti Haapala yllätti erittäin positiivisesti eikä toisen topparin Jesse Kuuselan tai oikean puolustajan Arttu Pehkosenkaan esityksissä valittamista ollut. Joonas Sohlo esiintyi vahvasti vanhalla paikallaan keskikentän alemman kaksikon toisena osapuolena.

"Viime aikoina on yhteistä vastuunkantoa toitotettu ja nyt kaikki vastuuta kantoivat. Tämä oli sataprosenttisesti tahtovoitto", päävalmentaja Markku Pehkonen hehkutti.

"Alakerran nelikko oli balanssissa ja siellä kaikki toimi. Puolustamisen perusasiat oli kunnossa. Saimme tilan pois vastustajalta jokaisella kenttäsektorilla."

Valmennuksessaan Pehkonen onkin keskittynyt viime aikoina puolustamisen rakentamiseen. Hänen mukaansa yhtään sarjaa tai turnausta ei voiteta hyökkäämällä ja näinhän se asian laita taitaa olla.

Katseet olivat kääntyneet jo tulevaa kohti. Onnen huumassa Pehkonen erehtyi lupaamaan Venäjä -ottelun illaksi vapaan, mutta MetroStars hyökkää treenikentille perjantaina ja pelaa lauantaina kevätkauden viimeisen sarjaottelun ennen pitkää kesälomaa.

Vastus ei ainakaan helpotu, sillä Heinäpään tekonurmelle tulee vieraaksi sarjakärki Spartak. Kajaanilaisseura on tällä kaudella antautunut vain kerran tasapeliin ja omistaa tällä hetkellä tiiveimmän puolustuksen, joka on päästänyt ainoastaan kaksi maalia.

"Sarjakakkonen vastassa ja noin ehyt peli. Siinä saa Spartak tehdä tosissaan töitä, jos mielii voittaa", Pehkonen vakuutteli.

MetroStarsin voitto tuli nyt enemmän kuin kreivin aikaan, sillä tappio olisi voinut tietää laukkujen pakkaamisen aloittamista. Sarjan neljä viimeistä joukkuetta ovat kuudessa pisteessä, mutta Metrolla on kaksi peliä enemmän pelattuna eli etu on parhaimmillaan kuusi pistettä muiden hyväksi. Tehtävää työtä riittää siis tuleviinkin otteluihin.

Edestakaisten vaihtojen kilpailuissa ratkaiseva tekijä on keskinäisellä ottelulla, minkä vuoksi Metro on yhä jumbona huolimatta tänään FC Netsille hävinneen OuRe:n heikommasta maalierosta. MetroStars on hävinnyt kaikki ottelunsa kvartetin muita osapuolia vastaan, joten putoamisviiva on vielä joukkueen yläpuolella.

Kuvat: (C) 2009, Kari Väre

TILASTOT

Ti 09.06.2009, Sarkkirannan tekonurmi
Nelonen

Ajax Sarkkiranta - MetroStars

0-2 (0-1)

14. 0-1 Joonas Vaattovaara
47. 0-2 Joonas Vaattovaara
Erotuomari: Tuomas Hartikainen

Avauskokoonpano
AILISTO Jussi-35 +66
HAAPALA Matti
HEIKKILÄ Timo-19 +29
JARVA Jussi
KUUSELA Jesse
PEHKONEN Arttu-90
RANTALA Mikko-59 +77
SEPPÄ Jussi (mv)
SOHLO Joonas
STENROOS Sami-66
VAATTOVAARA Joonas-65 +90
Vaihtopelaajat
ALAJOKI Markus
HAUTAJÄRVI Matias+19 -29 +35 -77
PIENINIEMI Niko+59
SILTALA Petri+65