FC OPA, VIFK, SJK, FC YPA VAI GBK?

24.4.2009


FC OPA:n nettitoimitus päätti ottaa parista muusta seurasta härskisti mallia ja asetti Kakkosen C-lohkon joukkueet puntariin. Arviot eri joukkueista ovat täysin vailla asiantuntemusta, joten niihin kannattaa suhtautua terveellä huumorilla ja kritiikillä. Todellinen asiantuntemus testataan 11. lokakuuta n. klo 15:50, kun viimeiset ottelut tämän kauden osalta on vihelletty päätökseen ja lopullinen sarjataulukko voidaan laatia.

 

FC OPA

Rakettimaisesti piirisarjoista vuosi per sarjaporras nousseella seuralla on oppivuosi takana päin. Talven ja kevään aikana hankitut vahvistukset kertovat, että tavoite on kristallin kirkas: nousu. Vesa Järvitalon, Mamadou Konaten (AC Oulu), Janne Mahlakaarron (FC Haka), Jani Luukkosen (MyPa) ja kumppaneiden kaltaisilla nimillä tuskin muuta kannattaa edes tavoitellakaan. Kauteen valmistautumista häiritsi loukkaantumissuma, mutta se tuskin näkyy kovin paljoa otteissa. Sen verran kokenut nippu on kasassa. Merkittävin lähtijä oli Kim Kaijalainen, joka siirtyi työesteiden vuoksi Kolmosen Tervareihin. Heinäkuun pitkä vieraspeliputki on haaste joukkueelle.
ARVIO: Selkeä suosikki.

Perustettu2005
Kakkosessa 1996-2008-
PäävalmentajaJyrki Kylmälä (2006-)
KotikenttäCastren
Kotisivutwww.fcopa.fi

FC SANTA CLAUS

Vaikuttavan nimilistan Kolmoseen omistanut FC Santa Claus nousi vakuuttavasti takaisin Kakkoseen vajaan kymmenen vuoden hiljaiselon jälkeen. Seura teki talvella tärkeän farmisopimuksen FC Lynxin kanssa, mutta naapuriseuran lyötyä edustusjoukkueellaan hanskat tiskiin kylkiäisenä tuli kymmenkunta peluria pukkipaitaan. Määrällisesti lynxiläiset olivat tervetullut lisä Santan joukkueeseen, mutta onko heistä vastaamaan myös laadullisiin haasteisiin? Antti Peuran (FC YPA) ja Ville Syväjärven (RoPS) lähdöt kouraisivat syvältä, mutta Jussi Vatasessa (HyPS), Arto Vikmanissa (HyPS), Santeri Viitasaaressa (AC Oulu) ja Joonas Kiistalassa (RoPS) riittää laadukasta paikkausainesta. Sarjan yksi mielenkiintoisimmista nimistä on Kolmosessa maaleja liukuhihnalta paukutellut Ville Ylipaavalniemi. FC Santa Claus lepää paljon erikoistilannemaaleissa ja avainpelaajien säilyminen terveenä on ensiarvoisen tärkeää.
ARVIO: Keskikastia. Voi joutua sarjapaikkataisteluun loukkaantumisten sattuessa.

Perustettu1992
Kakkosessa 1996-1996-2000, 2009-
PäävalmentajaMatti Hiukka
KotikenttäSusivouti
Kotisivuwww.fcsantaclaus.fi

FC VAAJAKOSKI

Hissijoukkueena sarjaportaiden väliä liikkunut FC Vaajakoski teki paluun Kakkoseen kahden vuoden tauon jälkeen. Jyväskylän ja maalaiskunnan kuntaliitos toi seuralle lisää harjoittelu- ja pelipaikkoja, mutta täysin uusiksi mennyt joukkue näyttää kovin kokemattomalta sarjaan. Tulleet pelimiehet edustavat Keski-Suomen piirisarjojen tai junioriseurojen joukkueita. Vahvistuksia on haettu mm. Äänekosken Huimalta, Jämsänkosken Ilvekseltä ja JJK:n junioreista.
ARVIO: Putoamisuhka on suuri.

Perustettu1993
Kakkosessa2003, 2005-2006, 2009-
PäävalmentajaPertti Kastarinen
KotikenttäVaajakosken Liikuntapuisto
Kotisivutwww.fcvaajakoski.com

FC YPA

Ylivieska on selvinnyt Oulun ja Kokkolan puristuksessa hienosti. Vieskalaisten lisäksi seura on poiminut pelimiehiä molemmista kaupungeista ja taloudellisestikin FC YPA:lla menee hyvin. Safarin puistostadionia ollaan kehittämässä PPO Areenan suuntaan, joten lienee aika yrittää ylös päin. FC YPA on nousun myös asettanut tavoitteekseen, mutta ei halua kantaa ennakkosuosikin paineita. OPS:sta hankittu Dragan Pejic on paljon vartijana maalinteossa, mutta arsenaalia riittää varmasti muidenkin jaloissa. Pejicin lisäksi avainpelaajia ovat mm. maalivahti Roope Matsi, Antti Peura ja Joni Pakola. Ovi on käynyt myös toiseen suuntaan. Joukkueesta lähtivät Marko Koivuranta (RoPS), Juho Alasuutari (VPS) ja Marko Laitala (GBK).
ARVIO: Ei kuumin suosikki, mutta neljän-viiden sakkiin takuuvarmasti.

Perustettu1998
Kakkosessa 1996-2001, 2003-
PäävalmentajaMarko Myllykangas
KotikenttäPPO Areena
  

FCJ BLACKBIRD

Jyväskyläläisseura oli saada viime kaudella lähdön Kakkosesta, mutta City Stars jäi taakse viivan alle yhden pisteen erolla. Joukkue on melko tuntematon suuruus melkeinpä kaikille, joten se voi aiheuttaa ikäviäkin yllätyksiä. Sarjapaikkataistossa auttaa farmisopimus JJK:n kanssa. Pelaajisto koostuu pääosin ns. oman kylän pojista. Osa heistä on muualta - kuten ykköshankinta Olli-Pekka Höynälä TP-47:stä, mutta nämä kaverit ovat yleensä opiskelijoita paikallisessa yliopistossa ja näin omaavat siteen Jyskälään. Pelaajapakkaan kuuluvat myös Matti Nykänen ja FC OPA:ssakin pelannut Olli Rundgren.
ARVIO: JJK hilaa keskikastiin.

Perustettu1996
Kakkosessa 1996-2007-
PäävalmentajaNellu Petrescu
KotikenttäHippos
  

GBK

GBK kuuluu sarjaan kasvonsa pesseitä seuroja. Viime kauden pettymyksen jälkeen valmentaja vaihtui peliurallaan Oulussakin käyneeseen Reijo Timoseen ja joukkue koki nuorennusleikkauksen. Vaikka GBK on laskettu monessa veikkauksessa suosikkien joukkoon, on pakko todeta, että enemmän pitemmän tähtäimen makua seuran toiminnassa on. Kokeneita hankintoja ovat Marko Laitala FC YPA:sta, Petri Piispanen KPV:sta ja välivuoden pitänyt Janne Suutari. Merkittävimmät lähtijät ovat Björn-Erik Sundqvist (FF Jaro), Mikael Muurimäki (SJK), Tommi Halonen (KPV) ja Jimmy Wargh, joka siirtyi jäähdyttelemään IFK Jakobstadiin.
ARVIO: Keskikastin kärjessä. Nappisuorituksella neljän sakissa.

Perustettu1924
Kakkosessa 1996-1998-2001, 2005-2006, 2008-
PäävalmentajaReijo Timonen (2009-)
KotikenttäKokkolan Keskuskenttä
Kotisivutwww.gbk.fi

JBK

Yhtäjaksoisesti pisimpään tässä C-lohkossa pelannut JBK on myös arvaamattomin joukkue. Arvaamattomuus johtuu farmisopimuksesta FF Jaron kanssa, minkä vuoksi JBK:n riveissä saattaa esiintyä useampikin liigamies hakemassa vauhtia Kakkosesta. Valmentaja Alexei Eremenko Sr on rautaisessa kunnossa vielä 45-vuotiaanakin ja jaksaa näyttää esimerkkiä nuoremmilleen myös pelaajana. Niklas Storbacka on puolustuksen tukipilari. Muut JBK:n omat pelaajat ovat nuorisokaartia, jotka ovat syntyneet 80- ja 90-lukujen taitteissa. JBK näyttää olevan aikaisempaa enemmän pietarsaarelaisjuniorien varassa, mikä ei voi olla näkymättä suorituksessa. Loppukausi voi olla hammasten kiristystä, jos liiga-apujen määrä jää vähiin siirtoajan umpeutumisen jälkeen.
ARVIO: Nousupaikoille ei asiaa, mutta eipä varmaan halujakaan. Keskikastia.

Perustettu1944
Kakkosessa 1996-1996-1997, 1999-
PäävalmentajaAlexei Eremenko Sr
KotikenttäLänsikenttä
Kotisivutwww.jbk.fi

NORRVALLA FF

Norrvalla FF on tämän sarjan hankalin arvioitava. Vaasalaisseurat kuorivat kermaa päältä kolmen pelaajan siirryttyä IFK:hon ja yhden FC Kiistoon. Lähtijöiden pitkää listaa rumentaa vielä Dmytro Voloshynin siirto IFK Mariehamniin. Tulleiden listalla on VIFK:n Tomislav Krstevski. NFF voi lohduttautua sillä, että sen kaksi viime kauden parasta maalintekijää Andrei Shirobokov ja Olexandr Androshuk jäivät seuraan. Joukkue on erittäin arvaamaton ja se voi hyvänä päivänä voittaa kenet tahansa, huonona päivänä hävitä kenelle tahansa. Uutena valmentajana toimii Vaasan Palloseurasta tuttu Mika Koivumäki.
ARVIO: Viime vuoden viides sija taantuu. Putoamisesta ei vaaraa.

Perustettu1996
Kakkosessa 1996-2007-
PäävalmentajaMika Koivumäki (2009-)
Kotikentät

 
Norrvallan tekonurmi
Vöyrin keskuskenttä
Oravaisten keskuskenttä
Maksamaan urheilukenttä
Kotisivutwww.norrvallaff.nu

OLS

Oulun jalkapalloscenessä OLS heiluttaa nelosseuran lippua. Lähes tuhatpäisestä massasta juniorimylly jauhaa vuosittain lahjakkuuksia kansainvälisillekin kentille asti, mutta edustustasolle menestys ei ole tarttunut. Tälläkin kaudella joukkue tyytyy valmentajansa sanoin välttämään sarjapaikkataistelun viimeisillä kierroksilla. Kokeneet hankinnat Olavi Arvolan, Jukka Puurusen ja Olli Vilppolan johdolla pitävät huolen, ettei hommasta tule aivan niin tuskaisaa kuin viime kaudella. Vielä solmimaton farmisopimus AC Oulun kanssa voi sanella varsinkin loppukaudesta paljon. Jos sopimusta ei tule, voi OLS:n maalipuiden välistä löytyä akilleen kantapää. Sarjan alku on OLS:lle tärkeä.
ARVIO: Mahdollisuuksia putoamisviivan tuntumasta keskikastiin.

Perustettu1880
Kakkosessa 1996-1996-2002, 2004, 2006-
PäävalmentajaJari Jäväjä (2009-)
KotikenttäCastren
Kotisivutwww.ols.fi/jalkapallo

OPS

OPS:n tavoitteena on ollut sarjanousu jo toissa kaudesta lähtien ja halu Ykköseen on myös tänä vuonna. Kevään tapahtumat ovat sekoittaneet pakkaa, kun valmentaja muun taustaryhmän ohella lähti omille teilleen. Tilalle tuli nopealla aikataululla suomalaisille tuttu brassi Luis Antonio, joka sai apureikseen Erkki Paanasen Kemistä ja pelipuuhista huilia pitävän maalivahti Mikko Siivikon. Joukkueen rakentaminen on venynyt pitkälle ja rinki on yhä melko pieni. Antoniolla onkin iso tehtävä luotsata ryhmää ja hitsata porukasta yhteen pelaava joukkue. Runsaasti eri kansallisuuksia sisältävän joukkueen monet ulkomaanvahvistukset ovat tällä hetkellä täysi arvoitus. Tuttuja ovat vain serbi Nikola Markovic ja brassikärki Alemao. Kotimaisia laatuhankintoja edustavat JJK:sta tullut Marko Kivilä ja Torniosta hankittu Ilari Nikula. Antti Alakulju, Matias Juntunen ja Iiro Vandell edustavat tulevaisuutta.
ARVIO: Alkukausi ratkaisee, onko nousutaistossa vai ei.

Perustettu1925 (2006 OPS-jp)
Kakkosessa 1996-2006-
PäävalmentajaLuis Antonio (2009-)
KotikenttäCastren
Kotisivutwww.ops.fi

PK-37

Iisalmessa juostaan jalkapallolegenda Atik Ismailin opeilla jo toista kautta. Aikanaan lähellä liiganousuakin käynyt seura tekee uutta tulemista, mutta pelaajamuutosten suhteen toisesta vuodesta on tulossa hankalampi. PK-37 on ollut selkeä menettäjä, kun mm. Mika Hemmilä, Dmitri Klimov ja John Keister ovat vaihtaneet maisemaa. Lähtijöitä on paikattu naapuriseura PaVe:n miehillä sekä kahdella Kingsien raunioilta tulleella, jotka molemmat ovat selkeitä vahvistuksia ryhmään. Sankariniemellä kaivataan nyt todellisia sankaritekoja.
ARVIO: Taistelee sarjapaikastaan.

Perustettu1937
Kakkosessa 1996-1996-2000, 2002-2004, 2008-
PäävalmentajaAtik Ismail (2008-)
KotikenttäSankariniemi
Kotisivutwww.pk-37.fi

SEINÄJOEN JALKAPALLOKERHO

Seinäjoella päädyttiin taloudellisten reaalitettien edessä seurafuusioon talvella 2007/2008. TP-Seinäjoki ja Sepsi-78 laittoivat hynttyyt yhteen ja Seinäjoen Jalkapallokerho näki päivänvalon. Tulokkaan ensimmäinen kausi oli oppivuosi valmentajanvaihdoksineen ja SJK päätyi keskiryhmän alapuolelle. Huonossa sijoituksessa oli pari mielenkiintoista tilastokummajaista: SJK teki yhdessä FC Kiiston kanssa eniten maaleja (57), se oli toiseksi paras vierasjoukkue mutta yksi sarjan huonoimmista kotijoukkueista. Jos omalla Keskuskentällä peli kulkee samaan malliin kuin vieraissa, SJK on korkealla. Ainakin harjoitusottelut ovat sujuneet iloisesti. Tilillä on 7 voittoa ja 2 tasuria. SJK:n ykköshankinnat ovat GBK:n Mikael Muurimäki ja KPV:n Aki Lyyski, joka korvaa maalilla Poriin siirtyneen Jyri Niemisen. Muut vahvuudesta poistuneet ovat menneet lähinnä naapuri-Virkiään hakemaan peliaikaa.
ARVIO: Nousukahinoissa mukana.

Perustettu2007
Kakkosessa 1996-2008-
PäävalmentajaEsa Haanpää
KotikenttäSeinäjoen Keskusurheilukenttä
  

VIFK

Vaasan ruotsinkielisten ylpeys VIFK koki shokkiyllätyksen ja putosi kolmen Ykkösessä vietetyn kauden jälkeen Kakkoseen. Seura halunnee pelaajavalmentajaksi palkkaamansa Christoffer Kloon ja FC KooTeePee:n liigasta pudottaneen Tommi Kautosen johdolla korjata tapahtuneen tapaturman ja hamuaa pikaista paluuta Vaasan kakkosseuraksi. Hankintojen kärkipäässä on mm. VPS:n Jani Uotinen. Ryhmään tuovat rautaista lisäkokemusta Norrvallasta tullut Tomas Nygård sekä VIFK:ssa jo ennestään pelannut Jan-Christian Westermark. Kärkipäähän löytyy myös kokemusta, kun Rami Louke innostui uudestaan huipputasolle. Kokemuksen vastapainoksi VIFK voi asettaa kokoonpanoon nuoria vaasalaiskasvatteja. VIFK tulee olemaan hankala vastustaja kenelle tahansa.
ARVIO: Selkeä suosikki.

Perustettu1900
Kakkosessa 1996-1995-2000 (BK-IFK), 2002-2005, 2009-
PäävalmentajaChristoffer Kloo (2009-)
KotikentätHietalahti
Kaarlenkenttä
Kotisivutwww.vifk.fi

VIRKIÄ

Perinteikäs hiihto-, paini- ja yleisurheiluseura, jolla on siipiensä suojassa 11 lajia, palasi seinäjokisten kiusaksi Kakkoseen. Jostain syystä monilajiseurat eivät ole nykyaikana - ainakaan emäseuransa lipun alla - kovin hyvin pärjänneet jalkapallossa eikä ruusuista tulevaisuutta voi Virkiällekään povata. Harjoitusotteluissa on tullut kovasti lunta tupaan: GBK 2-7, FC Sinimustat 0-5, SalPa 2-7, SJK 0-10. Virkiä sai viime tingassa pari ulkomaalaisvahvistusta, mutta nämä eivät taida tehdä kesää ainakaan Lapualla.
ARVIO: Putoamisuhka on suuri.

Perustettu1907
Kakkosessa 1996-1997, 2000, 2004-2006, 2009-
PäävalmentajaVeli-Matti Latosaari
KotikenttäLapuan Keskuskenttä
Kotisivuthttp://jalkapallo.lapuanvirkia.fi/www/