SATASEN KERHON ERIKOISMIES

24.3.2009

Sami Hyvärinen (edessä vas.) on joutunut juoksemaan kuin lämminveriravuri.
Sami Hyvärinen (edessä vas.) on joutunut juoksemaan kuin lämminveriravuri.

"... on. Toitko salilippuja?"

FC OPA:n puolustajan Sami Hyvärisen kulmat menevät kurttuun, kun häneltä kysytään pakaroiden tiukkuutta. Hyvärinen on kuitenkin kiltti kuin pyhäkoulupoika ja vastaa heti kysymykseen, mutta vaihtaa myös yhtä nopeasti puheenaihetta.

Leikkimielisellä kysymyksellä on syynsäkin. FC OPA:aan kaudeksi 2007 liittyneestä Hyvärisestä tuli seurassa ensimmäinen pelaaja, joka on ylittänyt sadan pelitunnin haamurajan. Juoksukilometrejä on siis kertynyt, joten liikaa löysää ei pitäisi olla pakaroissa eikä muuallakaan.

Merkkipaalun rikkoutuminen tapahtui sunnuntaisessa harjoitusottelussa FC YPA:aa vastaan. Viralliset ja harjoitusottelut yhteenlaskettuna Hyvärinen on pukenut FC OPA:n paidan ylleen 80 ottelussa, joissa peliminuutteja on kertynyt noin sadan tunnin edestä. Sehän vastaa muuten yli neljää jalkapallokentillä vietettyä vuorokautta.

Maailmalla on aina välillä yritetty laskea, kuinka paljon jalkapalloilija juoksee yhden kokonaisen pelin aikana. Aukottomasti sitä on varmasti vaikea todentaa ja pelipaikoittainkin vaihtelut ovat suuret, mutta omasta juoksumäärästään Hyvärinen on varma - melkein.

"Yhtä täyttä peliä kohti tulee noin kahdeksan kilometriä. Ei laita siihen, että kymmenen. Näyttää paremmalta."

Jos riita laitetaan puoliksi ja juoksumääräksi arvioidaan 9 km / peli, nousee nopealla laskutoimituksella kahden ja puolen kauden aikana poljettujen ruohojen määrä n. 600 kilometriin. Kun siihen lisää harjoituksissa ja lämmittelyissä huhkitut metrit, ovat Hyvärisen pakaralihakset saaneet melkoista kyytiä.

Pitkien kilometrien kulkeminen tietää myös vauhdikasta kenkien kulutusta. Hyvärisen arvion mukaan hänellä on FC OPA:n aikana kulunut kahdeksan paria kenkiä. Hyvä pari jalkapalloilijoiden ammattityökaluja maksaa yleensä vähintään n. 100 euroa eli ihan hyvän hintaisia kilometrejä Hyväriselle on kertynyt.

Palataan vielä lopuksi niihin pakaralihaksiin. Kokeeko puolustaja olevansa nopea vai kestävä?

"Sekä että", Hyvärinen vastaa silmät kirkkaana.

Itseluottamusta ei siis ainakaan puutu.