POHJANMAALTA PUHETTA JÄLKIPOLVILLE

10.8.2008

Toni Kuusirati pääsi vaihdosta kehiin.
Toni Kuusirati pääsi vaihdosta kehiin.
Alex Arinze ponnistaa pääpallossa korkeimmalle.
Alex Arinze ponnistaa pääpallossa korkeimmalle.
Papa Niangille annettiin punainen.
Papa Niangille annettiin punainen.
Augustine Jibrin palasi kokoonpanoon.
Augustine Jibrin palasi kokoonpanoon.

Jälkipelipaikoissa riittää jälleen puhuttavaa, kun FC OPA matkasi puukkojunkkarien maille Pohjanmaalle ja kohtasi SJK:n. Musta-asuinen fuusioviritelmä käytti maalipaikkansa tehokkaammin hyväkseen ja vei pisteet maalein 2-1 (0-1).

FC OPA:n aloitus oli vahva, mutta taasen kerran maalintekoprosentti oli liian alhainen. Lukuisista yrityksistä vain Volodymyr Kilikevychin onnistui antaa aihetta maalijuhliin, kun hän teki ottelun avausmaalin 17. peliminuutin kohdalla. Muut paikat ja muut yrittäjät epäonnistuivat karkeasti.

SJK rynnisti toisella puoliajalla vahvasti tasoihin ja ohi. Tunnetusti läheltä piti paikkoja ei jalkapallossa lasketa, joten mustapaidat ansaitsevat voittonsa sataprosenttisesti tehtyään enemmän osumia kuin FC OPA.

"Meillä oli mahdollisuudet ratkaista ottelu ensimmäisellä puoliajalla, mutta me emme sitä tehneet", harmitteli päävalmentaja Jyrki Kylmälä.

Hävittyä peliä enemmän puhetta aiheutti sekä erotuomaritoiminta että kyseenalainen urheilujournalismi, jota SJK tai sen palkkalistoilla oleva(t) harrastaa.

"Kesken pelin pääosan esittäjä vaihtui. Paikalla olleet saavat itse päätellä, oliko se SJK vai kolmas osapuoli", Kylmälä kertoi.

Ottelun jyväskyläläinen, kokenut erotuomari Jouni Aapajärvi piti ilmeisen tärkeänä linjaa, jossa rikkeitä sai tehdä mutta protestointi ynnä muu ns. epäurheilijamainen käyttäytyminen oli ehdottoman kiellettyä. FC OPA sai seitsemän keltaista, joista neljä tuli jostain muusta kuin kovasta pelistä.

Esimerkiksi FC OPA:n ukrainalainen kärkimies Sergiy Shakhov sai kortin filmaamisesta tilanteessa, jossa hän kumartuessaan poimimaan palloa vapaapotkua varten sai SJK:n pelaajalta hevosen potkun naamatauluun.

Konsultointihetken jälkeen Shakhoville näytettiin keltaista eivätkä edes nappulan jäljet tai hetkeksi toisesta silmästä kadonnut näkö riittäneet vakuuttamaan osumaa. Toki tässä tilanteessa piikki menee rajamiehelle eikä erotuomarille.

Vikkelä senegalilaiskärki Papa Niang joutui katselemaan kahdesti keltaista. Ensimmäinen tuli jälleen filmaamisesta, vaikka hänet selvästi taklattiin nurin. Saman tien heilahti toinen, kun Niang erehtyi purkamaan turhautumistaan läpsäisemällä palloa.

Oma lukunsa on SJK:n ulkonäöltään ja tekniseltä sisällöltään laadukas kotisivusto. Paraskaan tapetti ei takaa mitään, jos seinän sisus on läpimätä. Sivuston juttujen taso lähentelee niin matalaa, että kirjaimet meinaavat helähtää lattiasta läpi.

FC OPA:n kutsuminen Yhdistyneiksi Kansakunniksi ja valmentajan "letkautukset" oululaispelaajien liian vaikeista sukunimistä lähentelevät jo rasismia. Kovin mukavalta eivät myöskään tunnu vastustajan pelaajien kutsuminen rotiksi ja sirkukseksi tai heidän haukkuminen ämmiksi.

SJK:n nettitoimituksen jutut ovat olleet alusta asti niin mustien lasien läpi kirjoitettuja, ettei niissä ole minkäännäköistä objektiivisuuden häivääkään, ei ainakaan FC OPA:aa eikä pikaisella vilkaisulla esimerkiksi OPS:aakaan kohtaan. Aina löytyy jokin kitisemisen aihe: kova peli, ulkomaalaisten määrä, erotuomari, palkintoraati, alkamisaika jne.

Jalkapallo on kuitenkin (raavaiden) miesten kansainvälinen (kontakti)peli, joka aiheuttaa myös tunteita. Sitä eivät näemmä kaikki ole vielä ymmärtäneet. Otteluennakossakin tehty kuittailu FC OPA:n resursseista kuullostaa enemmän kateudelta kuin oikealta asialta. Jos SJK:n konseptina on pelata oman kylän ja lähialueen miehillä, ei pitäisi toisen kansainvälisyyshakuisuudessa olla minkäännäköistä nokan koputtamista.

Ihmeellisintä tässä on, että SJK:n nettitoimittaja kehtaa kirkkain silmin kutsua itseään ammattijournalistiksi. Ehkäpä sivullisesta jutut tuntuvat normaalista poikkeavuudessaan hauskoilta, mutta pilkan kohteeksi joutuneesta se tuntuu enemmän katkeralta ja kateelliselta likasankojournalismilta kuin aidolta ammattitoimittamiselta.

"SJK:ta käy kyllä sääliksi ja hävettää heidän puolestaan. Mielipiteitähän on yhtä monta kuin on katsojaakin, mutta silti", valmentaja Kylmälä vahvisti näkemyksen. 

Niin tai näin, SJK ansaitsi siis voittonsa. Tappio oli FC OPA:lle jo kolmas peräkkäinen ja kurssin muutosta haetaan ensi perjantaina paikallispelissä OLS:aa vastaan. Kun kaksi tärkeää syömähammasta - Papa Niang ja Ollo - ovat poissa ja OLS:kin on äitinyt neljällä perättäisellä voitollaan hurjaan vireeseen, on luvassa tiukka ja varmasti viihdyttävä derby.

 Kuvat: (C) 2008, Kari Väre

 Su 10.08.2008, Keskuskenttä
 Kakkonen, Lohko C

SJK - FC OPA 2-1 (0-1)
17. 0-1 Volodymyr Kilikevych
52. 1-1 Mikko Kärki
79. 2-1 Tiitus Lehtinen rp
Erotuomari: Jouni Aapajärvi   

 FC OPA 
Avauskokoonpano Vaihdot
ARINZE Alex
HUOVINEN Juha-Matti
HYVÄRINEN Sami
JIBRIN Augustine
KAIJALAINEN Kim -39
KILIKEVYCH Volodymyr -82
LINDGREN Ville
NIANG Papa pun 70
PERVOV Denys (mv)
SHAKHOV Sergii -82
YRJÖNHEIKKI Janne
Vaihtopelaajat
ISOKANGAS Mikko +82
KOSKI Mika +82
KUUSIRATI Toni +39
MÄKÄRÄINEN Mikko (mv)
N´DOUMBA Patrice Ollo
SASSI Juho

PALKINNOT

Veikkaus
1 (3p) Mikko Kärki SJK
X (2p) Augustine Jibrin    FC OPA
2 (1p) Jani Asuintupa SJK