FC OPA HOTKAISI FC YPA:N

17.7.2008

Kim Kaijalainen laukoo, Papa Niang voimistelee ja syystäkin FC YPA:n Tomi Honkala voi vain irvistää.
Kim Kaijalainen laukoo, Papa Niang voimistelee ja syystäkin FC YPA:n Tomi Honkala voi vain irvistää.
Joni Pakola aiheutti harmeja vasemmalla laidalla.
Joni Pakola aiheutti harmeja vasemmalla laidalla.
Gaselli Mika Koski.
Gaselli Mika Koski.
Ollo pelasi hyvin yhteen Papa Niangin kanssa.
Ollo pelasi hyvin yhteen Papa Niangin kanssa.

Iltalehti epäili vetovihjeissään, että FC YPA syö FC OPA:n. Toisin kävi, sillä Ylivieskan Safarilla FC OPA oli pistenälkäisempi joukkue ja runsaslukuisen yleisön pettymykseksi vei vieraspisteet 3-1 (1-1).

Iltalehden arvio perustui puhtaasti subjektiivisille näkökohdille eli kaikkien nähtävissä oleviin tilastoihin. Puhtaan kotisaldon ja GBK-otteluiden esitysten perusteella FC YPA arvioitiin Iltalehdessä suosikiksi.

Sen sijaan pelaajatilannetta toimittaja ei ollut pohtinut ollenkaan eikä muitakaan vastaavia tekijöitä. FC YPA:lla puuttui pelistä molemmat vakiotopparit ja FC OPA:kin sai tulla toimeen ilman pelikiellon toista puolta kärsivää Augustine Jibriniä.

FC OPA:n valmennusjohdolle Ylivieskan vierailu teki selväksi, että joukkueen alakerta kestää jopa kahdenkin miehen poissaolon. Myös Janne Yrjönheikki oli tänään sivussa vihoittelevan nivusen vuoksi, mutta puuttumiset eivät vaikuttaneet puolustukseen ollenkaan. Itse asiassa koko joukkue pelasi tänään melko virheettömän pelin.

Ainoa miinusmerkintä tulee ensimmäisen jakson loppupuolelta, kun Alex Arinze pelasi löysästi ja menetti pallon vastustajalle. Tästä kotijoukkueen Martti Saarela pääsi purjehtimaan boxiin ja tekemään tasoituksen. Muuten myös Arinze suoriutui tehtävistään mallikkaasti.

FC OPA:n avainmies löytyi tutusta osoitteesta vasemmalta laidalta. Papa Niang teki kaksi maalia ja vastasi myös esityöstä oululaisten toiseen osumaan. Ensimmäisessä maalissa Niang nöyryytti FC YPA:n nuorta maalivahtia Roope Matsia laukaisemalla alakierteisen vedon, jota kotiveskari ei saanut kiinni ja pudotti pallon käsien kautta längistä maaliin.

Niang palkittiin ansaitusti ottelun parhaana pelaajana ja toiseksi parhaan  mitalin pokkasi Sergii Shakhov, joka jakeli oikealla laidalla useita maukkaita keskityksiä. Sen sijaan hyvästä joukkueesta Ollo, joka oli yhdessä Niangin kanssa täysin pitelemätön FC YPA:n puolustukselle, jäi kokonaan ilman palkintoja.

Aivan osaton ei FC YPA:kaan pelissä ollut. Erityisesti oikean laidan Joni Pakola aiheutti runsaasti ongelmia opalaisille ja pääsi muutamia kertoja vaarallisiin nousuihin. Hyökkäyksien rakentelut päätyivät kuitenkin yllättävän monesti kulmapotkuksi, jotka FC YPA voitti 7-3.

Tässäkään ottelussa ei säästytty ulosajoilta. Sami Hyvärinen taklasi AC Oulustakin tuttua Marko Koivurantaa, joka päätti antaa fyysistä palautetta ja sai jälkipelistä oikeutetun punaisen kortin. Näin ollen FC YPA joutuu seuraavaan otteluun peräti kolmen pelikiellon rasittamana.

FC OPA:n päävalmentaja Jyrki Kylmälä puhkui ottelun jälkeen itsevarmuutta ja kertoi löytäneensä voittoreseptin pienistä muutoksista.

"Tiesin, miten FC YPA pelaa ja mitä he yrittävät. Käytin sitä härskisti hyväksi. Kahden vakiotopparin puuttuminen ei voinut olla näkymättä heidän pelissään."

"Muutimme keskikentän yhden alemman ja kahden ylemmän pelaajan järjestelmään, jolloin roolit selkiytyivät ja pystyimme pelaamaan enemmän mies miestä vastaan. Voima ja taito olivat meillä, joten saimme keskikentän haltuumme."

Päävalmentaja Kylmälä on istuttanut viime peleissä Papa Niangin kymppipaikan tai kärkipelaajan tontin sijasta vasemmaksi linkiksi, mikä on osoittautunut toimivaksi ratkaisuksi.

"Tässä sarjassa ei ole tällä hetkellä yhtään joukkuetta tai pelaajaa, joka pystyy Papan pysäyttämään", Kylmälä ylisti maali- ja Veikkauspörssin kärkinimeä.

"Laidalla hän pystyy pelaamaan miestä vastaan ja haastamaan eikä pelaamaan niin paljoa selkä maaliin päin. Ennemmin tai myöhemmin hän tekee tilanteen, jossa joko itsellä tai jollakin muulla on maalintekopaikka."

Ottelu saattoi olla jatkon kannalta käänteentekevä. Voitolla FC OPA säilytti asemansa kärkinelikössä ja pystyy kantamaan tämän hetkisen sijoituksen perusteella kiusaajan viittaa harteillaan. FC YPA:lle puolestaan viides tappio sarjassa tietää joutumista keskikastin vääntöihin.

 Kuvat: (C) 2008, Kari Väre

 To 17.7.2008, Safari
 Kakkonen, Lohko C

FC YPA - FC OPA 1-3 (1-1)
17. 0-1 Papa Niang
43. 1-1 Martti Saarela
49. 1-2 Volodymyr Kilikevych
62. 1-3 Papa Niang
Yleisöä: 270
Erotuomari: Christoffer Sund  

 FC OPA

Avauskokoonpano Vaihdot
ARINZE Alex
HYVÄRINEN Sami -83
ISOKANGAS Mikko
KAIJALAINEN Kim
KAUPPILA Janne -89
KILIKEVYCH Volodymyr
LINDGREN Ville
N´DOUMBA Patrice Ollo
NIANG Papa -77
PERVOV Denys (mv)
SHAKHOV Sergii
Vaihtopelaajat
HUOVINEN Juha-Matti +77
KAUPPILA Joni
KOSKI Mika +83
KUUSIRATI Toni +89
MÄKÄRÄINEN Mikko (mv)  
SASSI Juho

PALKINNOT

Veikkaus
1 (3p) Papa Niang FC OPA
X (2p) Sergii Shakhov FC OPA
2 (1p) Martti Saarela FC YPA