Toni Kuusirati oli FC OPA:n ykkösnimiä Oulun Tarmoa vastaan.
Ilja Fomichev kamppailee pääpallosta Kalle Väisäsen kanssa.
Sami Hyvärinen etenee sotahuudon kera.
Janne Kauppila vakuutti keskikentällä.

FC OPA vei nimiinsä viikonloppuna järjestämänsä Hyväntekeväisyysturnaus Kontti 2008:n ensimmäisen voittopokaalin ja tonnin palkintoshekin. FC OPA voitti turnauksessa OuTa:n 2-0 ja OPS:n 2-1 sekä pelasi tasan 0-0 AC Oulun ja 2-2 OLS:n kanssa.

Turnauksen ja koko pelikauden avasi ottelu Oulun Tarmoa vastaan. FC OPA:lla oli alla pääosin vain puolen kentän harjoituksia, kun taas OuTa oli pelannut jo kaksi harjoitusottelua ennen tätä koitosta. Pelaamattomuus näkyi selvinä käynnistysvaikeuksina FC OPA:n riveissä.

"Ison pelitilan puute näkyi aivan selvästi. Kärsivällisyys, luotto omaan tekemiseen ja rentous puuttui", FC OPA:n valmentaja Jyrki Kylmälä näki.

"Etäisyydet ja sitä kautta syöttöpeli olivat haussa."

Pelin alussa Mika Koskella ja Janne Kauppilalla oli viimeistelyyn avopaikat, joista onnistumalla pelin kulku olisi saattanut muuttua oleellisesti. Osumia saatiin odottaa kuitenkin toisen puoliajan puoliväliin asti, jolloin Toni Kuusirati tuikkasi Titi Essomban millintarkan syötön OuTa:n verkkoon.

Muutama minuutti ennen loppua HauPa:sta testattavana oleva Mikko Isokangas sinetöi loppulukemat puskemalla kulmapotkun Matti Rissasen selän taakse.

"Tarmon työjuhdat pelasivat ja puolustivat suurella sydämellä", Kylmälä kehaisi vastustajaa.

TSYKOLIYA Iraklii +30

Jo avauspäivän jälkeen - tuloksista huolimatta - tuntui siltä, että turnauksen moraalinen ja lopulta osin todellinenkin loppuottelu pelattiin FC OPA:n ja AC Oulun kesken lauantaina iltapäivällä.

Ottelun aikana tunteita riitti sekä FC OPA:n että AC Oulun riveissä. Ei vähiten siksi että tähän mennessä yhdessä harjoittelevia pelaajia oli ripoteltu eri puolille sotimaan. Kohtasivathan ottelussa ensimmäistä kertaa myös vanhat valmentajakaverukset Juha Malinen ja Jyrki Kylmälä.

Maalittomasta tasapelistä huolimatta ottelu oli viihdyttävää katsottavaa avauspäivän ennätysyleisölle. Peli oli vauhdikasta ja ajankohtaan nähden tasokasta mutta myös fyysistä, mikä teki ottelusta osin rikkonaisen. Ulkomaalaisvahvistusten kesken ei heimoveljeyttä tunnettu, kun taklausten voimakkuus oli tasan sata.

"Ensimmäiseen peliin verrattuna vartti meni shokista selvitessä. Joka puolelta tultiin ja tultiin kovaa", valmentaja Kylmälä analysoi.

"Opimme pikkuhiljaa lukemaan peliä. Sitten rauhoituimme, saimme peliin kontrollia ja lopuksi tuli onnistumisiakin. Tauon jälkeen veimme peliä enemmän ja enemmän, ulosajon jälkeen hallintamme oli 100-prosenttista."

AC Oulu joutuikin pelaamaan 11 minuuttia vajaalla, kun joukkueen kapteeni Antti Pehkonen otti taklauksen jälkeen toisen keltaisen suunsoitosta ja joutui ulos ottelusta miettimään tekemisiään.

AC Oulun kohtaaminen oli FC OPA:lta koko turnauksen paras ja positiivisin ottelu. Tällä kertaa vain maalissa pelanneen Denys Pervovin huipputorjunnat pelastivat AC Oulun tappiolta.

"Loistava ottelu: Tunnetta ja vauhtia. Miestä otettiin kovaa mutta rehdisti", Kylmälä hehkutti.

Parhaat maalintekopaikat olivat Alexander Bagaevilla, Janne Kauppilalla ja Kalle Väisäsellä. Tavallisesti tämän tason miehet eivät jätä tilaisuutta käyttämättä hyväkseen, mutta nyt tiellä seisoi upeaa peliä pelannut Pervov. Sen sijaan kolossimainen Mykyta Pavlenko ei FC OPA:n maalissa joutunut tositestiin.

SASSI Juho

FC OPA:n pelaajat joutuivat sunnuntaiksi kääntämään herätyskellon aikaiselle. Ohjelmassa oli aamun ensimmäinen ottelu OLS:aa vastaan. Jalkapalloväki oli kymmeneltä vielä nukkumassa tai aamukahvilla, sillä halliin oli tätä ottelua varten saapunut vain satakunta katsojaa.

OLS:n ja FC OPA:n kohtaamisesta muodostui lopulta turnauksen runsasmaalisin ottelu, joka päättyi pistejakoon 2-2 (1-1). OLS herätti hetken kauhistusta tasoittamalla FC OPA:n johdon ja menemällä toisella puoliajalla jopa johtoonkin.

"Kaksijakoinen ja vauhdikas peli. Koko joukkueen puolustuspeli ei ollut kummallakaan samalla tasolla kuin esimerkiksi AC Oulua vastaan", valmentaja Kylmälä näki.

"AC Oulu haluaa ja osaa hallita. OLS:n nuorelle joukkueelle käy enemmän vastahyökkäykseen perustuva pelitapa. Me hyökkäsimme vähän liian rohkeasti ja ongelmia oli pallonriiston jälkeisten pystyynjuoksujen poistoissa."

OLS:n molemmista maaleista vastasi lahjakas Johannes Väisänen. Maaleista tasoitus aiheutti kalabaliikkia niin kentällä kuin katsomossakin. Monet ympäri hallia tulkitsivat erotuomarin puhaltaneen epäsuoran vapaapotkun rikkeen merkiksi ja varmistamatta asiaa valmistautuivatkin sellaiseen. Väisänen tykitti kuitenkin suoraan muurin yli ohi Mykyta Pavlenkon ja maali lopulta hyväksyttiinkin.

FC OPA:lta johtomaalin tykitti Kalle Väisänen. Juha-Matti Huovinen teki tasoituksen pilkulta, joka tuomittiin vähän helpohkosti OLS:n pelaajan kaadettua Alexander Bagaevin rangaistusalueella.

VAINIONPÄÄ Tomi +51

FC OPA päätti urakkansa Hyvätekeväisyysturnaus Kontti 2008:ssa otteluun Oulun Palloseuraa vastaan. Loppujen lopuksi 2-1 (0-1) voitolla isäntäjoukkue varmisti turnauksen ykkössijan itselleen, vaikka vielä päätöspelissä rahapotin kohtalosta oteltiin tosissaan.

Tempo oli huomattavasti alhaisempi kuin sunnuntaipäivän avanneessa ottelussa OLS - FC OPA. Pienikokoisella ryhmällä viiden vaihtopelaajan turvin liikkunut OPS joutui tukalaan tilanteeseen jo ensimmäisellä puoliajalla, kun se joutui loukkaantumisten vuoksi vaihtamaan Juho Luukkosen ja Heikki Marjetan kentältä.

OPS meni kuin varkain johtoon, kun sen testissä oleva ghanalaislaituri Edmund Ablorh kiskaisi komean vedon.

"Se oli tyypillinen talvikauden maali. Erikoistilanteen jatkotilanteessa merkattu mies unohdetaan vartioida ja pääsee maalaamaan", valmentaja Jyrki Kylmälä kuittasi Ablorhin osuman.

"Muuten peli oli tasaista vääntöä. Kova, fyysinen ja agressiivinen koitos turnauksen lopuksi."

Tauon jälkeen FC OPA sai runsaasti tilaa pelata, kun OPS otti laituriksi tulleen Titi Essomban välillä kahdellakin miehellä kiinni. Tuloksellisesti ottelu kääntyi FC OPA:lle kahdessa minuutissa. Sergei Shakhov kävi päineen korjaamassa hedelmät Toni Kuusiratin sekä Janne Kauppilan loistavan yhteistyön päätteeksi ja teki tasoituksen.

Voittomaalissa nimensä raportteihin sai jälleen läpi turnauksen erinomaisesti esiintynyt Janne Kauppila, joka tökkäsi Titi Essomban laukauksen jäljiltä pyörineen irtopallon OPS:n maaliin.

SHAKHOV Sergei +36 **

Yleisesti ottaen turnauksesta jäi paljon positiivista käteen. Sekä tapahtumana että pelillisesti saldo jäi FC OPA:n osalta plussan puolelle.

"Selkeästi aistin sekä joukkueiden että yleisön kommenteista, että tilaus tällaiselle jalkapallon talvitapahtumalle on olemassa", Kylmälä totesi.

Olennaisesti positiiviseen kokemukseen vaikuttavat Ouluun saadut loistavat olosuhteet. Heinäpään Palloiluhallissa on hyvä kenttä, loistava valaistus ja pääosin erinomaiset oheistilatkin. Harjoitushalliluonteensa vuoksi ainoastaan yleisönpalvelutilat ja -laitteet teleskooppikatsomoita sekä tulostaulua lukuunottamatta kaipaisivat petraamista.

Positiivisia peliesityksiä FC OPA:n joukkueesta löytyi paljon. Jos turnauksessa olisi valittu paras pelaaja, olisi palkinto voitu ilman isompia soraääniä jakaa huoletta keskikentän työmyyrälle Janne Kauppilalle. Hän ei olisi parempaa esitystä voinut antaa sopimusneuvotteluja silmällä pitäen.

Muista pelaajista esimerkiksi parisataa peliä Viron pääsarjassa pelannut toppari Aleksandr Kulik oli luokkaa parempi kuin muut. Kärjessä pelaavista Alexander Bagaev antoi vahvan näytön osaamisestaan, vaikka ei maalitilastoihin asti yltänytkään.

"Tämä oli hyvä testitilaisuus ja tervetullut katkos harjoittelulle", Kylmälä päätti haastattelutuokion.

Mutta jos on hyvää niin jotain huonompaakin.

"Vielä on paljon harjoiteltavaa ennen kauden alkua - jokaisella."

Kuvat: (C) 2008, Kari Väre