ONNELA PIIRUN VERRAN ONNELLISEMPI

20.12.2007

FC OPA kävi tuomassa joulumieltä Onnelaan.
FC OPA kävi tuomassa joulumieltä Onnelaan.

FC OPA kävi tekemässä viime vuotiseen tapaan joulutervehdyksen. Tällä kertaa kohteena oli Oulunsuussa sijaitseva lastenkoti Onnela, johon kolmihenkinen iskuryhmä kiikutti lahjansa.

Onnelaa muistettiin yhdellä pelikonsolilla sekä siihen kuuluvalla pelillä. Lisäksi lastenkodin asukkaat saavat kokeilla joulun aikana ja tietenkin sen jälkeenkin taitojaan sähköisellä tanssimatolla. Ylimääräisenä lahjana pakettiauton perästä löytyi säkillinen käytöstä poistettuja jalkapalloja.

Lastenkodissa oltiin lahjoitukseen erittäin tyytyväisiä, sillä johtajan Rauni Klemettilän mukaan ylimääräinen raha on tiukassa.

"Kaikki budjetoidut varat menevät arkirutiinin pyörittämiseen", Klemettilä vahvisti putkiremontin keskeltä.

Lastenkoti Onnelan historia ulottuu aina viime vuosisadan alkupäiville, jolloin paikallinen tehdaspatruuna perusti orpokodin. Ensimmäiset asukit olivat pääosin sisällissodan melskeissä ilman vanhempia jääneitä punaperheiden lapsia.

Vuosien varrella asujaimisto johtaja Klemettilän mukaan muuttui ja esimerkiksi 50-luvulla Onnelan lastenkotiin tuotiin mm. keuhkotauteihin menehtyneiden ihmisten tai köyhien perheiden lapsia.

Nykyisin asukkaat koostuvat pääosin alkoholi- tai huumeongelmien kanssa kamppailevien perheiden tai yksinhuoltajien lapsista, mutta myös muistakin syistä Onnelassa olevia on.

"Olen ollut 14 vuotta Onnelassa töissä, ja tuona aikana alkoholin ja huumeiden käyttö on kasvanut koko ajan. Saamme asiakkaita myös ns. hyvistä perheistä", johtaja Klemettilä kertoi.

"Nuorten tyttöjen holisoituminen on erityisen huolestuttavaa."

Lastenkoti Onnela on ollut Oulun kaupungin yksikkö n. 30 vuotta. Vanhimmat osat nykyisestä Oulunsuun toimipisteestä ovat valmistuneet 1950-luvulla ja uusin siipi on vasta neljä vuotta vanha. Kodin kolmessa osastossa on 14 paikkaa ja vuosittain satakunta lasta käy asiakkaana eri pituisia aikoja.