NIANG ILOITTELI VOITON METROSTARSILLE

29.7.2007

MetroStarsin päivän parhaat: Jaakko Kovalainen ja Papa Niang.
Tavallisesti keskikentällä viihtyvät Tuomo Iinatti ja Joonas Kauppinen olivat puolustuksen tukipilareita.
Juho Sassi haki pelituntumaa MetroStarsista.
Matti Haapala siivoustöissä ja Henri Karppinen varmistamassa selustaa.

MetroStars kaatoi HauPa 2:n Virpiniemen ruohomatolla 5-2 (2-1). Kolmen pisteen joukkue pääsi maistamaan ensimmäistä kertaa tällä kaudella voittoputkea. Putki on pätkä, mutta aikaisemmin tänä kesänä peräkkäisiä voittoja ei ole sarjassa irronnut.

Erinäisten poissaolojen vuoksi MetroStars joutui otteluun oudolla miehityksellä puolustuksessa. Se myös näkyi välillä epävarmoina suorituksina sekä pelin avauksessa että hyökkäysten torjunnassa. Vain maalivahti Ville Ritola ja vasen puolustaja Matti Haapala olivat mukana viime aikojen vakiokokoonpanosta.

Topparikaksikkona hääri tavallisesti keskikentän pelimiehiin kuuluvat Tuomo Iinatti ja Jaakko Kovalainen. Oikean puolustajan tonttia miehitti armeijasta kerrankin pelipäivänä lomalle päässyt Joonas Kauppinen - hänkin enemmän keskialueen miehiä.

Päivän ottelussa edustusjoukkueen miehistä Mikko Pietikäinen ja Juho Sassi hakivat pitkän tauon jälkeen pelituntumaa Metrosta. Senegalilaiskaksikolla pelihalut olivat niin lujat, että he suorastaan änkesivät kokoonpanoon eivätkä olisi millään halunneet tulla vaihtoon noudattamaan päävalmentajan peliaikasuosituksia.

Afrikan pojista varsinkin Papa Niangin rooli voitossa oli suuri - hattutempun arvoista maalimäärää kun on vaikea sivuuttaa missään muodossa. Sen sijaan Pape Thiam jäi statistiksi loukattuaan jalkansa jo reilun kymmenen peliminuutin jälkeen. Myös Eelis Salo joutui jäämään sivuun ensimmäisellä puoliajalla todennäköisesti varvasmurtuman takia.

Itse ottelussa MetroStars haki kuvioita ja pelituntumaa jonkin aikaa ensimmäisellä puoliajalla. Isäntäjoukkue ehti maalintekoonkin ensin, kun irtopallo puolustuksen siivousyrityksen jälkeen meni suoraan Jari Löfmanille.  Hän kumautti komean vedon, johon Ritolalla ei ollut mitään asiaa.

Tasoitus oli kaunista katseltavaa, kun vaihdosta Thiamin tilalle kärkeen tullut Jussi Anttila pelaili seinäsyötöillä HauPa:n puolustuksen sekaisin ja Papa karkasi lopuksi maalintekoon. Tauolle lähdettiin Metron johtaessa, kun kulman jälkitilanteesta oli syntynyt ottelun kolmas maali.

Toisella puoliajalla tehtailtiin maaleja enemmältikin. Onnekas puolustajan kautta suuntaa muuttanut maali lisäsi Metron johtoa kunnes HauPa 2 pääsi kaventamaan rangaistuspotkusta. Ottelu sai käytännössä päätöksensä tunnin kohdalla, kun HauPa:n maalivahti ei saanut liimattua Papa Niangin vapaapotkua ja Tuomo Iinatti kävi härskisti tuikkaamassa irtopallon sisään.

Viimeisen osuman teki Henri Hakasalo, jolla oli pari muutakin todella maukasta namupaikkaa. Koko kauden epäonnesta viimeistelyssä kärsinyt Hakasalo sai kuitenkin helpotusta taakan kannossaan tekemällä toisen maalinsa.

MetroStarsin valmentaja Lauri Kauppinen oli luonnollisesti tyytyväinen kolmeen pisteeseen. Suitsutusta riitti omille, mutta heti ensikättelyssä kiitosta irtosi myös vastustajalle.

"HauPa 2 pelasi parasta jalkapalloa, jota tällä kaudella olen nähnyt vastustajiltamme. Joukkue pelasi puhtaasti sekä rehdisti ja pallo liikkui hyvin."

Olosuhteiden pakosta puolustuksen lisäksi MetroStars joutui muokkaamaan pakkaa kesken ottelun vahvasti. Ilman maaleja tai syöttöjä jäänyt Jaakko Kovalainen osoitti peräti kolmella pelipaikalla vahvan pelisilmänsä ja olisi ansainnut parhaan pelaajan palkinnon.

"Kovalainen pelasi jokaisella kolmella pelipaikallaan hyvin. Anttila oli topparina ja hyökkääjänä. Iinatti nousi topparin tontilta maalintekoon. Papan kolmea maalia ei voi sivuuttaa, mutta voitto ei ollut yksin hänen ansiotaan", Kauppinen kehui pelaajiensa monipuolisuutta ja näkymättömän työn tekijöitä.

MetroStars tavoittelee yhä paikkaa Neloseen. Se ei taida mikään suurempi salaisuus olla. Nyt kun miehiä on vapautunut armeijan harmaista, on pelikin löytänyt uomansa. Viimeisimmän kotiutuspäivän jälkeen Metro on pelannut kolme ottelua, joista se on voittanut kaksi ja pelannut yhden tasan maalierolla 16-6.

Alkukauden hankaluudet ovat maksaneet nousutavoitteen osalta jonkin verran. Mahdotonta se ei ole, mutta voittoputkeen ei saa vähään aikaan tulla säröjä. Tällä hetkellä Metro on seitsemäntenä ja eroa viimeistä nousupaikkaa hallussaan pitävään AS Mooniin on kahdeksan pistettä.

Toiveita kannattaa asettaa myös kolmos- tai jopa nelossijallekin, sillä sarjatason tuntien täydennyspaikkoja irronnee joka vuosi. Ensi torstaina pelataan tärkeä koitos, kun juuri AS Moon saapuu Ouluun Metron vieraaksi.

Kuvat: (C) 2007, Kari Väre