FC Santa Claus oli vahva erikoistilanteissa.
Chijoke Festuksen pelikäyrä on ylös päin.
Mika Koski ei rohtoja kaipaa: sairaana hattutemppu.
Sami Hyvärinen, Jari Heikkilä ja Mikko Mäkäräinen valvovat alakertaa.

Luulisi, että neljä tehtyä maalia riittää jalkapallo-ottelun voittoon. Ei riittänyt Rovaniemellä. FC Santa Claus kukisti vahvan esityksen jälkeen FC OPA:n 6-4 (3-3) ja nousi sarjassa kolmanneksi.

FC OPA sai otteluun todella lentävän lähdön. Ennen kuin pelikello oli ehtinyt juosta viisi minuuttia täyteen, oli pallo kaivettu FC Santa Clausin maalista kahdesti ja kerran kotijoukkuetta oli säikytetty vaarallisella tilanteella.

Tyytyväisyys taisi pikamaalien jälkeen hiipiä puseroon, sillä FC OPA:n pelaaminen loppui kokonaan ja varsinkin toisella puoliajalla kentällä esiintyi tehokkaasti vain yksi joukkue. Se oli Santa Claus. Kotijoukkue sai hääriä varsinkin erikoistilanteissa liian vapaasti, sillä se teki peräti viisi kuudesta maalistaan joko kulmapotkun tai sivurajaheiton yhteydessä.

FC OPA:n ykkösnimiä oli ruohokenttien spesialisti Mika Koski, joka flunssaisenakin näytti nurmipelaamisen osaamistaan ja teki hattutempun. Onneksi tässä sarjassa ei knalleja kolmesta maalista jaeta, sillä ne olisivat FC Santa Clausilta loppuneet kesken. Pääsiväthän pukeistakin Janne Petäjäjärvi ja Ville Ylipaavalniemi knallikerhon jäseniksi.

FC Santa Clausin hidas puolustuslinja oli ottelussa alati vaikeuksissa parin nopean opalaisen kanssa. Alun vaarallinen tilanne ja kaksi maalia syntyivät, kun Papa Niang pyrähteli vasemmalla karkuun vartijoiltaan.

Avausosuma näki päivänvalon Papan järjestämästä ja Juha-Matti Huovisen antamasta kulmapotkusta, jonka Koski puski nipin napin verkkoon. Toisessa maalissa Papa oli taas kuljetuskilpailun ykkönen, syötti kulmasta keskelle Chijoke Festukselle, joka vapautti Kosken maalintekoon.

Tauolle lähdettiin tasatilanteessa, kun FC Santa Claus oli vajaan puolen tunnin aikana tehnyt kolme maalia. FC OPA:n tasoitus tuli kymmenisen minuuttia ennen loppua, kun Juho Mikkonen latasi pitkän pallon Koskelle, joka vaikeasta paikasta ampui kolmannen maalinsa.

Tunnelmat toiselle puoliajalle olisivat voineet olla toisenlaiset, jos Juha-Matti Huovisen ylähirteen osunut kaukolaukaus olisi ollut muutaman sentin matalampi.

Ottelun ratkaisuksi nousi lopulta 51. minuutilla tehty 4-3 maali. Tilanteesta jäi huono maku suuhun, sillä FC OPA:n Mikko Pietikäinen telottiin pahan näköisesti omalla puolustusalueella ja kotijoukkue pääsi vapaasti viimeistelytöihin ilman tuomariston puuttumista asiaan.

"Toivottavasti hänelle ei käynyt pahasti", totesi valmentaja Jyrki Kylmälä linkuttaneesta keskikenttäpelaajastaan.

"Muutama pahanlainen taklausyritys tuli, mutta onneksi pääsimme väistämään ne. Olisi voinut sattua pahasti", Kylmälä arvioi vastustajan fyysistä pelityyliä.

Valmentajan silmissä tappiolle löytyi pari selkeää syytä. Kuudella päästetyllä maalilla harvoin voitetaan otteluita eikä FC OPA löytänyt aseita isompikokoisen joukkueen pysäyttämiseksi.

"Jäimme erikoistilanteissa täysin jalkoihin emmekä pystyneet käyttämään linjan hitautta hyväksemme."

"FC Santa Claus luottaa erikoistilanteissa voimaan. Olisi ollut käyttöä Hautajärvellä, Moilasella ja Väisäsellä", valmentaja Kylmälä murehti.

Kolmikko joukkueen isokokoisemmasta päästä puuttui kokonaan. Aarne Hautajärvi jäi kuumeisena pois ottelusta pitkän harkinnan jälkeen. Tuomas Moilanen painii jalkapallon, kolmivuorotyön ja tulevien häiden yhdistämisen kanssa. Kalle Väisänen oli puolestaan matkoilla, joten raamikkaiden voimapelaajien osastosta ottelussa oli mukana vain Juho Mikkonen.

"Koski pelasi sairaana loisto-ottelun: yksi kunnollinen paikka ja kolme maalia. Chijoke Festus parantaa koko ajan, kun hän on päässyt sinuiksi poikien pelityylin kanssa", sanoi Kylmälä ottelun valopilkuista.

FC OPA jatkaa pistejahtiaan ensi sunnuntaina isännöimällä Haukiputaan Palloa. Siitä lähteekin käyntiin superviikko, jonka aikana vastaan tulevat vielä OLS Akatemia kotona ja AC Kajaani vieraissa.

Puristuksen jälkeen sarjaohjelman kummallisuudet heittävät FC OPA:lle jälleen pelittömän aikajakson, jonka aikana pienempiä loukkaantumisia toivottavasti saadaan parsittua kasaan. Normaalimpi kauden loppuun asti kestävä ottelurytmitys alkaa 1. elokuuta pelattavasta ottelusta OuTa - FC OPA.

Kuvat: (C) 2007, Kari Väre