OuTa:n puolustus ei löytänyt lääkkeitä Papa Niangin pysäyttämiseksi.
Timo Heikkilä taistelee ilmapallosta.
Janne Myllylä esiintyi vaihteeksi edustuksen paidassa.
Huoltaja Kari Lindgren viittoo Tomi Vainionpäätä vaihtoon.

FC OPA:n henkinen takalukko on hellittämässä ja peli sujuu paremmin. Sen sai kokea Oulun Tarmo, jota OPA pyöritti Kolmosen paikallisderbyssä Heinäpään tekonurmella maalein 5-1 (0-0).

Ottelu repesi lopullisesti FC OPA:n hyväksi seitsemän minuuttia ennen täyttä aikaa ja kenttätapahtumiin nähden loppunumerot saattoivat olla hiukan turhan leveät. Se ei kuitenkaan poista sitä faktaa, että FC OPA otti täydet kolme pistettä ehdottoman ansaitusti.

Ennen ottelua joukkueelle tähdennettiin, että tänään saattaa olla viimeinen mahdollisuus lähteä taistelemaan tosissaan kärkipaikoista. Lisäksi kenttäryhmitys oli muutettu muistuttamaan kolmen hyökkääjän taktiikkaa mallia 4-3-3 tai 4-2-1-2-1.

Yllätyskorttina vasen pakki Tomi Vainionpää oli nostettu laitalinkiksi. Kokeilu valitettavasti päättyi muutamaan minuuttiin, kun Vainionpään polvi taittui pallontavoittelutilanteesta alas tullessa ja mies jouduttiin ottamaan vaihtoon jo 8. minuutilla.

FC OPA sai loukkaantumisten runtelemaan joukkueeseen muutenkin jobinpostia. Vainionpään lisäksi Sami Ylimäinen joutui vajaan puolen tunnin kohdalla vaihtoon, kun hänen takareitensä ei antanut periksi pelata. Vainionpään korvannut Kimmo Hannu puolestaan tuli vaihtoon jouduttuaan Tarmon pelaajan ylijyräämäksi.

Hannun joutuminen vaihtoon oli oikeastaan onnenpotku FC OPA:lle. Tilalle tuli uutta peli-intoa Rovaniemen heikon esityksen jälkeen penkiltä hakenut Papa Niang. Hän saikin kentällä aikaiseksi sellaisen mylläkän, jonka pysäyttämiseksi OuTa ei löytänyt aseita.

Niang ehti olla kentällä 37 minuuttia, jona aikana hän viimeisteli hattutempun, syötti yhden maalin ja oli vahvasti osallisena myös rakentamassa tasoitusta, vaikka ei siihen "virallista" syöttöpistettä saakaan.

FC OPA:n tasoitusmaali sai alkunsa keskikentän myllystä, jossa peräti yhdeksän syöttöä voitetun pääpallon jälkeen meni omalla pelaajalle ennen kuin Juha-Matti Huovinen latasi keskityksen kohti maalia. Mika Koski voitti pääpallon, takaa tuli laukomaan Teemu Kärenlampi ja reboundista Koski pääsi maalaamaan, vaikka makasi maassa.

Voittomaali syntyi viisi minuuttia tasoituksesta. Timo Heikkilä vapautti Papan keskialueella juoksuun. OuTa:n toppari Marko Yliniemelä yritti kaksin käsin kaataa Niangin, mutta estely-yrityksistä huolimatta Papa onnistui maalinteossa.

Kolmanteen maaliin Papa sai jälleen syötön Heikkilältä. Osuma oli parasta jalkatyöskentelyä, mitä pienikokoiselta pikakiitäjältä voidaan odottaa. Hän otti vaikean syötön haltuunsa ja pystyi vielä harhauttamaan prässänneen tarmolaisen ennen vastustajan maalivahdin Erik Korhosen ohittamista.

Neljännessä maalissa Papa purjehti laidalta karkuun huolimatta kaatamisyrityksistä. Sen jälkeen hänen tarvitsi vain syöttää viistosti alas ja Arto Käsmä tuikkasi helponlaisesti FC OPA:n neljännen osuman.

Viides maali syntyi jo yliajalla. Mika Koski kuljetti pallon boksiin ja syötti sen Janne Myllylälle. Tämä puolestaan siirsi pallon kaarella seisseelle Niangille, joka kiskaisi vaikeasta asennosta pelivälineen kahdella pompulla maaliin ja kruunasi hattutemppunsa.

"Papa teki nyt sen, minkä hänen tasoisensa pelimiehen pitäisi jokaisessa ottelussa pystyä tekemään", valmentaja Jyrki Kylmälä mietiskeli päivän sankarin otteita.

Kehuja irtosi myös monelle muullekin pelaajalle hienosta taistelusta. Pikkuvaivoista ja -kolhuista huolimatta peli-iloa riitti koko porukalla.

"Jussi Pikkarainen pelasi koko ottelun sairaana", Kylmälä poimi yhden esimerkin.

"Pelaajat tiedostivat sanomani. Tämä oli pakkovoiton paikka."

"Ensimmäinen puoliaika meni vähän asenteen etsiskelyssä, mutta OuTa:n johtomaali poisti käsijarrun päältä. Saimme pallon paremmin liikkeelle ja tempo kasvoi loppua kohden koko ajan. Loistava työmäärä", Kylmälä hehkutti.

FC OPA:n osalta kausi jatkuu ensi keskiviikkona, kun Suomen Cupin viime kauden loppuottelun hävinnyt KPV vierailee 5. kierroksen ottelun merkeissä Oulussa. Ennen juhannustaukoa on vielä edessä kauan odotettu paikallisderby Tervareita vastaan.

Kuvat: (C) 2007, Kari Väre