KÄRKIDERBYSSÄ ON PANOSTA

16.7.2009


Kakkosen C-lohkon kevätkierros päättyy tämän viikon loppuna pelattaviin otteluihin. Tosin FC OPA:n osalta syyskierrostakin on yksi ottelu takana päin, kun JBK kävi vierailemassa Oulussa jo kesäkuun puolivälissä.

Sarjaohjelman laatijan oikusta molemmat sarjapuolikkaat päättyvät kahden nousijasuosikin ja tähän mennessä ylivoimaisesti sarjaa johtavan kaksikon kärkikamppailuun. Naapurukset FC OPA ja OPS kohtaavat Castrenin urheilupuistossa huomenna klo 18:30 alkavassa ottelussa. Isäntänä toimii tällä kertaa OPS.

Peruslähtökohdiltaan huominen ottelu tuo lisäväriä kentälle kuin katsomoonkin. Onhan se paikallisottelu ja samalla sarjan kärkikamppailu. Se antaa myös vähintäänkin lisäeväitä tuleviin koitoksiin, sillä ottelun häviäjä joutuu takaa-ajajan asemaan ja tasapelillä kisa jatkuu yhä mielenkiintoisempana.

Liikoja tämän ottelun varaan ei kannata laskea, sillä kalenteria kurkkaamalla huomaa yhden väistämättömän faktan. Kautta on kolme kuukautta ja 12-13 peliä jäljellä. Risteyksiä riittää kuljettavaksi ja takuuvarmasti molemmat vielä pisteitä menettävät. Siispä jos joku jotain huomisen pelin perusteella julistaa, kannattaa takaportit pitää vielä visusti auki.

Ottelu on FC OPA:n kannalta vieraskentällä, joten lähtökohtaisesti tasapelikin on sen näkökulmasta suoritus, josta ei kannata olla pettynyt. Paineet ottelusta voi heittää siis huoletta OPS:lle. Tappioita ei tietenkään kukaan toivo eikä edes ajattele, mutta voitolla plakkariin kilahtaa kaksi budjettiin kuulumatonta pistettä.

Kumpikin joukkue on pelannut tähänkin mennessä melko uskomattoman hyvän kauden. FC OPA löysäili syyskierroksen varaslähdössä 2-2 tasapelin JBK:n kanssa, mutta OPS ei ole kertaakaan antautunut. Yksi ottelu vähemmän pelattuna pitää sen kuitenkin vasta sarjakakkosena.

Numeroiden valossa vastakkain ovat sarjan pitävin puolustus ja kovin hyökkäysarsenaali. FC OPA on tehnyt 42 maalia ja päästänyt 7. OPS:n tehot ovat olleet pienemmät: 34 tehtyä maalia, mutta vain 4 päästettyä. Hakkaako FC OPA päätä seinään vai puhkooko se OPS:n alakerran reikäjuustoksi? Siinäpä ratkaisun avaimia lukkoon kokeiltavaksi.

Viimeisimmissä otteluissa FC OPA on kaatanut vieraskentillä kaksi nousukarkeloihin kauden alussa ilmoittautunutta. VIFK hävisi 0-3 ja SJK 1-3. Sitä ennen tilille napsahtivat täyspotit FC Santa Clausilta 3-0 ja GBK:lta 4-1.

OPS:n pari viimeistä kertovat ailahtelevaisista suorituksista. Suora alkaa vaikeasta mutta voitokkaasta paikallisottelusta OLS:aa vastaan. Sen jälkeen OPS:n ei tarvinnut laittaa kaikkea likoon, kun se kaatoi Castrenissa vajaalle joutuneen VIFK:n 2-0. Loisteliain suoritus taisi olla FC YPA:n kaataminen 3-0, mutta taas viimeisin kotiottelu PK-37:ää vastaan oli skouttaajien raporttien mukaan varsin heikko.

Aina tietenkin kannattaa muistaa jalkapallon lainalaisuuksista se, että hyvä joukkue voittaa huonollakin pelillä. Vanhat meriitit eivät siis liikoja paina vaakakupissa.

OPS:lta on ottelusta paljon erikoistilannevoimaa pois, kun Luis Vanderlei sai viime kierroksella skandaalinkäryisen ulosajon. Pannapuntari on kuitenkin tasan, kun FC OPA:n Janne Kauppila puuttuu keskikentän ankkuripelaajan paikalta varoitustilin täyttymisen vuoksi.

OPS lienee muuten terveiden kirjoissa, mutta FC OPA:lta puuttuu Kauppilan lisäksi peräti kolme pelaajaa. Mikko Ollikaisen röörit ovat edelleen tukossa ja hän potee keuhkoputkentulehdusta. Lisäksi aiemmin kerrotun mukaisesti Erik Isohookana ja Juho Sassi ovat armeijan harmaissa Rovaniemellä eivätkä osallistu huomisen kamppailuun.

Palloliitto on ollut hyvin hereillä ja asetellut kärkikamppailun tuomariksi helsinkiläisen valioerotuomarin Ville Järvenpään, joka on kiertänyt liigakenttiä jo kymmenen vuoden ajan. Valioerotuomareiden joukosta löytyy vain kolme kokeneempaa oikeudenjakajaa: Tony Asumaa, Jouni Hyytiä ja Petteri Kari.

Vastaavanlainen tapaus sattui FC OPA:lle viime kaudellakin, kun Vesa Pohjonen tuomitsi paikallisottelun OLS:aa vastaan. Silloin tosin kyseessä oli erotuomarin työmatka Ouluun ja asettelu tapahtui Pohjosen omasta pyynnöstä. Kaksi kärpästä tapettiin yhdellä iskulla.

Paikallisissa tuomareissa tai muissa sarjaa puhaltavissa liittotuomareissa ei varmastikaan mitään vikaa ole. Ottelun ennakkoasetelmat ovat kuitenkin niin kovat, että pillin taakse tarvitaan tuomari, jonka meriitit ovat tarpeeksi vakuuttavat ja jonka sympatioista tai antipatioista ei ole ensimmäistäkään epäilystä.

Veikkaus on kerännyt perjantain ottelun useampaankin kohteeseen. Perinteinen pelimuoto Pitkäveto tarjoaa kohteessa 55 kertoimet lievästi OPS-voittoisesti 2,10 - 3,70 - 2,55. Tällä kertaa ottelu on myös Tulosvedossa kohde numero 1.

Eikä siinä vielä kaikki: Kakkosen perjantai-illan otteluista on koottu kolmen pelin Moniveto-kohdekin. Monivetoon kannattaa satsata, sillä potissa on kierroksella 28 jakamatta jäänyt 135 000 euron pino rahaa. Veikkaus ennakoi Moniveto -vihjeissään vähämaalista ottelua.

AIKAISEMMAT KOHTAAMISET

18.04.2007HarjoitusOPS - FC OPA5-1 (1-0)
03.02.2008TurnausFC OPA - OPS2-1 (0-1)
24.05.2008KakkonenFC OPA - OPS1-1 (0-0)
20.08.2008KakkonenOPS - FC OPA1-0 (1-0)
07.02.2009TurnausFC OPA - OPS2-0 (0-0)