SUOJELIJAN TERVEHDYS: JALKAPALLO KESTÄÄ KASVAA

13.8.2019

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen on turnauksen suojelija.

Kaleva Cupin monivuotinen suojelija ja vielä monivuotisempi palkintojenjaon kunniavieras, kansanedustaja ja melko tuore valtioneuvoston jäsen Tytti Tuppurainen on lupautunut tämänkin vuoden turnauksen kunniatehtävään. Juhlaturnauksen kunniaksi suojelija ei ole eurooppaministerinä pelkästään valtakunnan vaan koko maanosan huipulta.

Tuppurainen kunnioittaa palkintojenjakoa läsnäolollaan turnauksen päätöspäivänä, mutta ei muista kiinnityksistä johtuen pääse viime vuodesta poiketen ensimmäiseen - tyttöjen - palkitsemisseremoniaan. Suojelijana Tuppurainen kuitenkin haluaa osoittaa tervehdyssanansa kaikille pelaajille, taustajoukoille, kannustajille, katsojille ja yhteistyökumppaneille:

Jalkapallo kestää ja kasvaa

Elokuun lopulla ratkotaan Heinäpään pallokentillä jälleen 12-vuotiaiden jalkapallon Pohjois-Suomen nappulamestaruus. Kaleva Cup on tällä kertaa tavallistakin hohdokkaampi, sillä se on järjestyksessään 50:s. Merkkipaalu on seuraavanakin vuonna, kun turnaus täyttää uljaat 50 vuotta 2020.

Tänä päivänä myös urheilumaailmassa tahti on kiivastunut, ja monen tapahtuman aikajänne on lyhyt. Kaleva Cup on maamme vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty jalkapalloturnaus, mikä on hatunnoston arvoinen asia. Pohjoinen jalkapallo kestää aikaa.

Jalkapallo on maailman suosituin urheilulaji, joka saa kaikkialla maailmassa aina vain uudet sukupolvet innostumaan liikunnasta ja parhaimmillaan harrastamaan joukkueissa. Viime vuosien kasvu on tapahtunut myös lajin tasa-arvoistumisen myötä, kun yhä useampi tyttö ja nainen on ryhtynyt pelaamaan jalkapalloa. Eräänlainen läpimurto oli varmasti kuluvan vuoden naisten jalkapallon maailmanmestaruuskisat Ranskassa. Mediahuomio oli valtava, ja Suomessakin finaalia seurasi televisiosta yli miljoona katsojaa.

Meillä askel tasa-arvoon otettiin vuonna 2014, kun tytöt tulivat mukaan Kaleva-turnaukseen – 44 vuoden jälkeen. Urheilun tasa-arvosta hyötyvät kaikki. Hyväksi pelaajaksi voi kasvaa sukupuolesta huolimatta.

Kasvuun on voitava vastata, myös meillä pohjoisessa. Juniorityöhön ja peliolosuhteisiin on satsattava pitkäjänteisesti. On erityisen tärkeää turvata lahjakkaiden nuorten mahdollisuudet kehittyä omalla kotialueellaan. Tämä edellyttää saumatonta seurojen, kodin ja koulun yhteistyötä. Lahjakkaiden pelaajien ei pidä joutua jättämään kotiseutuaan esimerkiksi opintojen pullonkaulojen vuoksi.

Perinteinen turnaus on pohjoiselle valtava voimavara. Se liikuttaa paitsi pelaajia, myös huomattavia määriä järjestäjiä ja alan ammattilaisia, seurojen aktiiveja ja vapaaehtoisia. Vanhemmille ja yleisölle on luvassa elämyksellinen viikonvaihde. Itse turnaus on kilpailullinen, mutta vuodesta toiseen kentän laidalle välittyy aito innostus ja yhdessä koettu liikunnanilo. Se lienee Kaleva-turnauksen menestyksen salaisuus.

Heinäpään pallokentillä tavataan!

Tytti Tuppurainen