OLS PALASI MESTARIKSI

16.9.2018

OLS:n 18. mestaruusjoukkue.
Voittamisen riemua.
Kapteeni vastaanottaa kiertopalkinnon kansanedustajalta.

Oulun Luistinseuran joukkue kruunattiin Kaleva-turnauksen poikien sarjan mestariksi. OLS palasi ykköspallille neljän vuoden tauon jälkeen oltuaan kultamitalisti viimeksi vuonna 2014. Samalla vahvasta ja laadukkaasta juniorityöstä kertova menestysputki jatkui - tämä oli OLS:n 12. peräkkäinen mitalivuosi. OLS:n nimi puuttui kunniataulukosta edellisen kerran vuonna 2006.

Turnauksen toiseen päivään lähdettiin solmuisista asetelmista. Siinä missä A-lohkon välieräpaikat jaettiin jo lauantaina, B-lohkossa oli tarjolla monta mahdollista skenaariota. Avauspäivän pari yllätystulosta ja ristiinpeluu huolehti vaihtoehtojen runsaudesta.

Turnauksen hermokeskuksessa pyöriteltiin eri vaihtoehtoja vielä viimeisenkin pelin alettua, mutta kun Tervarit-juniorit alkoi latoa maaleja FC Ylivieskaa vastaan, kävi selväksi, että kolme joukkuetta päätyy kuuteen pisteeseen.

Keskinäisten otteluiden parhaimman maalieron turvin välieriin pääsi livahtamaan Kajaanin Haka. Parhaimman kokonaismaalieron omanneen Ajaxin turmaksi kävi tappio Tervarit-junioreille ja miksei myös häviö OLS:lle lohkovoiton ratkaisseessa otelussa. Pistekin siitä pelistä olisi taannut Ajaxille paikan neljän joukossa.

Kajaanin Haka sai välierässä vastaansa RoPS:n, joka ei antanut yllättää vaan matkasi finaaliin selvin 3-0 luvuin. HauPa ja OLS eivät jättäneet omassa ottelussaan yleisöä kylmäksi, vaan tarjosivat kannattajilleen kunnon trillerin ja maalijuhlan. HauPa:n maalipyssy Julius Körkkö tasoitti viime hetkillä pelin 3-3:een ja vei ottelun aina arvaamattomaan rangaistuspotkukilpailuun. Sen OLS käänsi edukseen lukemin 2-1.

Sunnuntaipäivän kovimmat säpinät nähtiin välierissä ja lohkovoiton ratkaisseissa otteluissa. Niihin ja joihinkin aikaisempiin finaaleihin verrattuna vajaa parisataa päisen yleisön edessä pelattu loppuottelu vaikutti vaisulta. Rovaniemeläisten jaloissa painoi jo väsy eikä laajalla ringillä operoinut OLS antanut vastustajalleen juuri mahdollisuuksia.

Tämä tilanne aiheuttikin melkoisen Jaakobin painin palkintoraadin jäsenille. Se kanta, joka painotti palkittavien pelaajien yksilötaitoja ja peliesityksiä läpi turnauksen, voitti.

OLS:n mestarijoukkueen pelaajien yllättävä puuttuminen johtuikin yksinkertaisesti siitä, että sen valitsema laajan ringin kierrätys ei päästänyt yksittäisiä pelaajia niin paljon esille kuin yli puolet pienemmällä joukkueella esiintyneellä RoPS:lla. Asian voi ilmaista niinkin, että OLS erottui joukkueena ja RoPS:sta esillä olivat yksilöt.

Muissa sijoitusotteluissa verkot heiluivat urakkatahdilla. HauPa voitti pronssiottelun maalein 4-1. Kajaanin Haka ei siten saanut vieläkään mitalisarakkeeseensa uutta viivaa 48 vuotta vanhan pronssimitalinsa seuraksi. Neljänsiä sijoja KajHa:lla on nyt kasassa neljä.

Ajax Sarkkiranta sijoittui viidenneksi 6-5 voitolla OTP:stä. Paljoa heikommaksi ei jääty seuraavassakaan ottelussa, jossa OLS/07 otti seitsemännen sijan 6-4 voitolla Tervarit-junioreista. Kolmen ottelun sunnuntaiurakkaa pelannut FC Ylivieska puristi itsestään mehut irti ja voitti jumbofinaalissa Tervarit-juniorit/07:n 4-3.

Julius Körkölle maalipörssin voitto

Turnauksen ehdoton ykkösnimi on kuitenkin HauPa:n kolminkertainen turnausveteraani Julius Körkkö. Hän iski hämmästyttävän määrän maaleja - 17 osumaa, jotka passittivat kerralla Narit Sarkkisen kaksi vuotta vanhan maalintekoennätyksen historian lehdille. Lieneekö tässä syntynyt ennätys, jota ei nykyformaatilla pelatessa rikota enää koskaan.

Körkkö voitti maalikuninkuuden myös viime turnauksessa, jossa vuotta kilpaveljiään nuorempi teki kahdeksan maalia HauPa:n hyväksi. Hänellä on otteluita myös toissa vuoden turnauksessa eikä silloinkaan ruuti ollut märkää.

Körkkö on nyt kuudes nimi siinä joukossa, joka on tehnyt Kaleva-turnauksessa vähintään kymmenen maalia. OTP:n Tero Pietilä oli pitkään ainoa, kunnes Niklas Jokelainen ihastutti yleisöä ja kauhistutti vastustajia maalintekokyvyllään vuoden 2012 turnauksessa. Siihen asti maalikuninkuus oli yllättävän usein voitettu rajaa hipoen yhdeksäläl maalilla.

Jokelaisen 12 maalia meni rikki 2016, jolloin Sarkkinen viimeisteli 13 maalia ja Tervarit-juniorien Oskari Karjalainen 10. ORPA:n Kasper Paananen on kuudes pelaaja. Hän voitti maalikuninkuuden kymmenellä maalilla vuonna 2015.

Vettä, aurinkoa ja vilun väreitä

Tämän kertainen turnaus pelattiin läpi ilman suurempia kommelluksia - ellei sellaiseksi laske parhaan maalintekijän tavarapalkinnoksi tarkoitetun pallon toistuvaa kähveltämistä ylimääräiseksi pelipalloksi.

Sääkortti näyttää pelatun viime vuosina niin, ettei turnausjärjestäjällä ole enää ässiä hallussaan. Muutamat todella upeat, aurinkoiset ja lämpimät syksyt ovat takana päin. Tällä kertaa vesisade kiusasi turnausväkeä lauantaina ja sunnuntaina puhalteli melko navakka tuuli, vaikka erityisen kylmää ei ollutkaan.