HEINÄPÄÄ TÄYTTYY NAPPULOISTA

13.9.2018

49. Kaleva-turnaus käynnistyy huomenna. Turnaus pelataan poikkeuksellisesti kolmipäiväisenä, koska tyttöjen joukkuemäärä on noussut kuudesta kahdeksaan. Tytöt kokoontuvat Heinäpään tekonurmelle perjantaina ja lauantaina, kymmenen poikien joukkuetta kisaavat kiertopalkinnosta lauantaina ja sunnuntaina.

Tyttöjen joukkuemäärää nostettiin ilmoittautumistilanteen perusteella. Turnaukseen pyrki seitsemän joukkuetta, joten nostamalla osanottajamäärää vältyttiin ylimääräiseltä karsinnalta. Nousu kuitenkin johti siihen, että pelit alkavat jo perjantaina ja tänä vuonna perjantaipelit pelataan poikkeuksellisesti jo iltapäivällä ja alkuillasta.

Turnaukseen on perinteisesti kutsuttu yksi joukkue sarjaa kohti Kalevan levikkialueen Keski-Pohjanmaan piiriin kuuluvasta osasta. Tyttöjen sarjaan tällaista joukkuetta ei saatu, minkä vuoksi OHF/07 täydennettiin kutsumenettelyllä turnaukseen. Täydennysjoukkue pelaa B-lohkossa ONS/Punaisen, Merilappi Unitedin ja Ajaxin kanssa. A-lohkon muodostavat ONS/Musta, FC Wimma, HauPa ja TP-47.

ONS/Punaisella nippu haastajia

Jokaisessa kilpailussa on aina suosikki tai suosikkeja. Tyttöjen ylivoimainen suosikki on tällä kertaa ONS/Punainen, joka pelaa kohtuullisella menestyksellä vuotta vanhempien Puolen Suomen Liigaa. ONS/Punainen jäi kevätkierroksella 1-tason lopputurnaukseen oikeuttavan viivan alapuolelle, mutta pärjäsi paremmin kuin esimerkiksi viime vuoden Kaleva-turnauksen hopeamitalisti ONS/RSM-2.

Ykkössuosikin takana käydään armoton kamppailu haastajan asemasta. ONS/Musta tienasi paikan ylimpään arvontakoriin pelaamalla kevätkierroksen T13-12 Mestaruussarjassa, mutta putosi syksyksi porrasta alemmaksi piirisarjaan.

ONS/Musta on joutunut päästämään syksyn sarjataulukossa Merilapin, FC Wimman ja TP-47:n edelleen. Kevätkierroksen tulosten perusteella ounasteltu mahdollisuus ONS:n keskinäisestä loppuottelusta onkin muuttunut ja nyt finaalipaikkaa tavoittelee realistisesti viisi joukkuetta.

Vähintään yksi ennakkoon vahva mitaliehdokas joutuukin pelaamaan alemmista sijoituksista. Tyttöjen sarja voikin olla tämän vuoden turnauksen helmi.

Ajax, HauPa, OLS, RoPS vai kenties joku muu?

Poikien sarjassa nousee neljä suosikkia ylitse muiden. OLS, HauPa, RoPS ja Ajax erottautuivat P12 Mestaruussarjan kevätkierroksen sarjataulukossa selkeästi muista. Järjestys ratkesi vasta keskinäisten otteluiden perusteella, sillä koko nelikkö päätyi 25 pisteeseen.

Samat seurat ovat myös kesken olevan syyskierroksen neljän kärki, mutta erilaisista pelimääristä johtuen erilaisessa järjestyksessä. Ajax ja OLS eivät ole vielä menettäneet pistettäkään.

Kun tilastoja avaa tarkemmin, kevätkierroksen peleistä paljastuu OLS:n, HauPa:n ja RoPS:n muodostama ryhmä sekä yksinäinen susi Ajax. Edellä mainittu kolmikko teki selvästi enemmän maaleja kuin muut, mutta niiden omassakin päässä heilui runsain mitoin. Ajax sen sijaan jäi tehtyjen maalien määrässä jälkeen, mutta sen puolustus oli selvästi pitävin.

Jotta kaikki olisi mahdollisimman vaikeaa, on varmasti seuraavaksi sijoittuneilla Kajaanin Hakalla ja Oulun Työväen Palloilijoilla sanansa sanottavanaan. Oman lusikkansa soppaan tuo Keski-Pohjanmaan vieras FC Ylivieska, jonka tasoa eri piiristä tulevana on aina hankala arvioida. Mahdolliset turnausvoitotkaan eivät auta, sillä niidenkin taso vaihtelee suuresti.

Onneksi ennakkoarviot ovat aina "asiantuntijoiden" vikinää. Pelit ratkotaan kentällä pelaamalla ja Kaleva-turnauksen historiassa on yllätysmestaruuksia jaettu ennenkin.