Mamadou Konate viimeisteli kaksi maalia.
Janne Mahlakaarto palkittiin ottelun parhaana pelaajana.
Viikate viuhuu kohti Titi Essombaa.
Sami Hyvärinen yrittää estää Dragan Pejicin hyökkäysaikeita.

FC OPA - FC YPA 4-0 (2-0): Raportti, tilastot, kuvat, ottelu-pk.

"Maalit olivat ansaitut. Meillä ei ollut mitään jakoja", kertoi reippaassa vesisateessa vettynyt ylivieskalaisvalmentaja Marko Myllykangas ottelun FC OPA - FC YPA tauottua.

Pimenevässä oululaisillassa Castrenin tulostaululla seisoivat kärkikamppailulle tylyt lukemat 4-0 (2-0). Todellakin ollakseen kärkikamppailussa FC YPA oli yllättävän kesy vastustaja FC OPA:lle.

Ottelu olisi toki voinut saada toisenlaisenkin kulkukaaren, jos Antti Peura olisi onnistunut 2. minuutilla 20 metristä ampumastaan vapaapotkusta. Jani Luukkonen torjui sen yhdellä kädellä yläriman alta, joten FC OPA:n maalivahti saattoi nousta yhdeksi yksittäiseksi avaintekijäksi voittoa tarkastellessa.

Sen sijaan toisessa päässä soi melko pian ja myös vapaapotkusta. Asialla oli brassipakki Leonardo, joka roikkautti löysähkövauhtisena oman vaparinsa yhdellä pompulla taka-alanurkkaan. FC YPA:n nuori maalivahti Roope Matsi oli hyvin mukana muttei yltänyt torjuntaan.

FC OPA siirtyi jo turvallisen tuntuiseen johtoon, kun Titi Essomba pääsi näyttämään osaamistaan kulmapotkun jälkitilanteessa. FC YPA:n ykkösnyrkin Dragan Pejicin purkupusku meni suoraan Essomballe, joka kikkaili yhden vastustajan pelaajan kahville ja veti kaukaa. Pallo upposi verkkoon vasemman tolpan kautta.

Toinen puoliaika alkoi hyvin seesteisenä ja tasaisen tappavana. Joukkueet näyttivät enemmän käpristelevän sateessa kuin pelaavan.

Jakson parhaita toteutumattomia maalipaikkoja oli Janne Mahlakaarrolla 55. minuutilla, kun Mamadou Konate pelasi hänet kantapääkikalla vapaaksi. Joskus kokenutkin kehäkettu tekee vääriä valintoja. Mahlakaarto yritti nostoa ja jäi toiseksi Matsia vastaan. Yksinkertaisella sijoituksella ottelu olisi ollut jo 3-0.

Kolmannessa osumassa ylivieskalaispuolustusta pidettiin jo vähän pilkkanakin. FC OPA:n syöttöpeli kulki kuin rasvattu kone ja Mamadou Konatella oli helppo työ avata kauden maalitilinsä Janne Mahlakaarron toimiessa tarjoilijana. Konate vastasi myös viimeisestä maalista, kun hän sijoitti Vesa Järvitalon taisteleman pääpallon reppuun pienestä kulmasta.

Vaikka kärkikamppailu päättyi murskaavaan voittoon, FC OPA:n päävalmentaja pysyi kasvot peruslukemilla. Sateen kasteleman pelikentän liukkaus ja harjoituspalloista poikkeavan pelipallon käyttäytyminen aiheuttivat päänvaivaa.

"Liukas kenttä ja pelipallo tuottivat meille ongelmia. Pelaajat olivat liian yli-innokkaita hyökkäyksien tukemisessa", Jyrki Kylmälä poimi epäkohtia.

"Toisella puoliajalla löysimme kaikille tehtävät ja aloimme voittaa irtopalloja. Luotimme omaan taitopelaamiseemme."

Kylmälän hampaankoloon jäi paljon pureksittavaa erotuomari Harri Siniaallon toiminnasta. Pääosan ottelusta ilman moitteen sijaa puhaltanut Siniaalto nosti viimeisellä kymmenminuuttisella punaisen Essomballe sekä keltaiset Sami Hyväriselle ja Juho Sassille. Kaikkia kortteja Kylmälä ei niellyt.

"Sassin tyhmän kortin hyväksyn. Muut olivat erotuomarikolmikolta lastentarhapolitiikkaa", Kylmälä jyrisi.

Lastentarhapolitikointia tai ei, viimeisen kymmenminuuttisen laputukset tietävät Essomballe vähintään kahden pelin pakkohuilia. Ensimmäinen niistä on ensi tiistaina, kun FC OPA käy pitkälle cup-matkalle kohti Kauhajokea. FC OPA kohtaa Kauhajoen Keskuskentän nurmella paikallisen Karhun. Säveletkin tiiviissä ottelutahdissa ovat selvät.

"Muutamille runkomiehille annetaan lepoa. He saavat keskittyä työelämään", Kylmälä paljasti kokoonpanosuunnitelmistaan.

Sarjaottelun merkeissä FC OPA esiintyy seuraavan kerran iisalmelaisille ensi viikon sunnuntaina. Ottelun pelipaikka ja -alusta on luvattu tietoon tiistaiksi.

Kuvat: (C) 2009, Kari Väre